Streetchampz: Dansschool met de hip hopvibe

Vrijdag 25 oktober 2013

Door Bart Lauw

Al vier jaar is Streetchampz gevestigd op de Molenmakershoek 70 te Apeldoorn. Toch is dat niet bij alle Apeldoorners bekend. Dansen is een ondergeschoven kindje in de sportwereld. Een kennismaking met dansschool eigenaar Ron Smit:

”Ik ben 48 en een echte Hagenees, maar woon al 15 jaar in Apeldoorn met mijn vrouw en drie kinderen. Dat laatste is ook de reden dat ik vier jaar geleden de dansschool ben begonnen. Dansen is pure topsport. Mijn zoon Quinten is een groot Hip Hop danstalent. Hij heeft de halve finale gehaald van het programma So You Think You Can Dance Next Generation. Er waren toentertijd wel wat dansscholen die Hip Hop in hun pakket hadden, maar ik miste de echte ‘streetvibe” die Hip Hop kenmerkt. Wat ik bij mijn dansschool echt doe is de leerlingen de muziek laten voelen. Je kan wel alleen maar pasjes leren, maar als je de muziek niet voelt zie je dat ook in de uitvoering. Daarin gaat het dus niet om het aantal beats per minute, maar ook de diverse lagen in de muziek kunnen voelen. Het moet echt in je hart zitten. Ook zijn wij zeer actief met andere single dansen als Modern dance- en Jazz dance op onze dansschool. Duodansen zoals stijldansen doen we niet. Momenteel hebben we ongeveer 250 leerlingen, maar daar kan nog wel wat bij. Op de donderdagavond wordt er overigens gezongen door een koor onder leiding van Wilco Stronks. Totaal wat anders, maar het past er wel prima bij”.

De leerlingen van Ron hebben regelmatig optredens en hij wil dat graag uitbreiden ”Momenteel treden we op bij het Drakenbootfestival, op scholen en bij de sportman/vrouwverkiezing van Apeldoorn. Ik ben voornemens om met Serious Request een dansmarathon te houden. Twaalf uur non stop dansen. Ik vind SR elk jaar een prima project en je laat de jongeren ook dansen. Beweging en sport zijn zo belangrijk”.

Dit weekend is er een groot dansevenement in Gigant. Ron hoopt op een groot spektakel. ”De organisatie movemasters heeft dit samen met Gigant op touw gezet. Het is een landelijke wedstrijd. Een van de voorrondes is dit weekend in Apeldoorn. Daar komt het neusje van de zalm op dansgebied. Anthony Benjamin, Angelo Pardo zijn ook via dit evenement begonnen. Zij hebben hele hoge ogen gegooid bij SYTYCD. Zondag staat Gigant hopelijk de hele dag op zijn kop”

Tot slot wil Ron het belang van dansen nog eens benadrukken. ”De danssport heeft landelijk echt heel weinig aandacht.Hip Hop helemaal, maar het is pure topsport. Het is zó belangrijk dat kinderen blijven bewegen. Ik hoop dat onze sport meer aandacht gaat krijgen en de mensen de weg naar de dansschool weten te vinden”. Aan het nimmer aflatende enthousiasme van Ron Smit zal het zéker niet liggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!