Studenten Aventus gaan ‘Over de streep’ tijdens Challenge Day

Dinsdag 17 november 2015

Door Redactie

Van onbegrip naar respect in één dag. Tijdens een Challenge Day op 17, 19, 24 en 25 november aanstaande worden 425 eerstejaarsstudenten van de opleidingen ICT, Kappen en Detailhandel van Aventus gestimuleerd om verborgen gevoelens naar elkaar uit te spreken. Aventus ontvangt dit jaar ook een heus keurmerk van de organisatie, als bewijs voor studenten en ouders dat de opleidingen structureel kiezen voor veiligheid en onderling begrip en daarmee pesten op school tegengaan.

Je staat niet alleen’

Challenge Day houdt de jongeren een spiegel voor, schudt ze wakker en creëert onderling begrip. De methode inspireert vooral tot positieve verandering, beginnend bij de jongere zelf. Ze worden uitgedaagd om emoties en ervaringen met hun medestudenten te delen, waar ze nog nooit met iemand over hebben gesproken. Over bijvoorbeeld pesten, verslaving, huiselijk geweld, autisme, eenzaamheid of verlies. Niet gemakkelijk, maar ze zullen merken dat ze niet alleen staan.

Challenge Day komt van oorsprong uit Amerika en is een beproefde methode om pesten tegen te gaan. In Nederland is het bekend geworden door het televisieprogramma ‘Over de streep’ van de KRO-NCRV.

Challenge Day Keurmerk

Aventus ontvangt het Challenge Day Keurmerk omdat het concept het hele jaar door levend wordt gehouden bij de deelnemende studenten tijdens feedbackmomenten, begeleidingsgesprekken en met een lespakket. Structureel wordt gewerkt aan veiligheid in de klas en onderling begrip. Het Keurmerk herinnert studenten, ouders en docenten elke dag eraan hoe men graag met elkaar om wil gaan.

Verbinding en veiligheid

Aventus heeft deze Challenge Day opgenomen in het schoolprogramma van alle eerstejaars studenten ICT, Kappen en Detailhandel van de locaties Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Het heeft als doel verbinding te creëren tussen de studenten onderling en met hun docenten, zodat ze kunnen leren en groeien tijdens de opleiding in een veilige en open sfeer. Het programma draagt bij aan een beter contact in de school, meer zelfvertrouwen en zelfrespect, zodat studenten minder snel uitvallen.

De dag wordt geleid door speciale Challenge Day trainers, overgevlogen vanuit Amerika. Tijdens de dag staan docenten, mentoren, schoolmaatschappelijk werk en loopbaanexperts klaar voor begeleiding en nazorg.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!