Help de bevolking van Oekraïne

Sven Figee en Kim Hoorweg raken de perfecte snaar

Zaterdag 25 mei 2019

Door Bart Lauw

Als recensent heb ik vele concerten gezien en gehoord en heel sporadisch kom je een optreden tegen waarbij er geen kritische noot valt te ontdekken of te horen. Een gig waarbij alles klopt. Gisteravond, vrijdag 24 mei, was dit het geval tijdens het optreden van Sven Figee met Kim Hoorweg en band in Gigant. Dat dit optreden niet was uitverkocht blijft helaas het bekende mysterie van de Apeldoornse cultuurscene. De ruim 250 enthousiaste mensen die wel de weg naar Gigant hebben genomen hebben genoten van een hele speciale avond waarin professionaliteit en plezier van het podium afspatten tijdens deze ode aan Amy Winehouse.

Sven, bekend van zijn Sven Hammond Band en zijn bandleden betraden strak in het pak het podium. De band, bestaande uit twee blazers, te weten Arjan Muusz op Sax en Cees Trappenburg op Trompet, Niek de Bruijn op drums, de gitarist Tim Eijmaal en bassist Glenn Gaddum JR (beiden uit de Sven Hammond Soul Band) en met de achtergrondzangers Jared Grant, eveneens leadzanger bij de SHSband en John Harris, had veel plezier en bewees muzikaal alles in huis te hebben. Kim, een begrip in de Jazzscene, maar het is een kwestie van tijd voor haar grote internationale doorbraak een feit wordt, kwam op in een oogverblindend mooie en sexy jurk. Een verademing in vergelijking met alle dubieuze jurken die bij het Songfestival zijn langsgekomen en waarvoor Kim een voorbeeld mag zijn. Sven, Kim en de bandleden begrepen dat een optreden niet alleen een lust voor het oor moet zijn, maar ook een lust voor het oog.

Al eerder is gememoreerd dat het professionalisme van het podium afspatte en dat is ook geenszins overdreven. Of het nou de kwetsbare ballads waren van Amy die werden gezongen of de meer up-temposound, het juiste gevoel zat er in en dat zorgde voor de perfecte intensiteit en dynamiek die ook nog eens zeer professioneel werden overgebracht op het enthousiaste publiek. Niemand bleef stilstaan en een ieder werd in de muziek en sfeer gezogen. Het geluid tijdens het concert was overigens ook heel aangenaam. Bij sommige gigs wordt de kwaliteit van de muziek overstemd door het volume, maar dat was nu geenszins het geval. De interactie tussen de spontaniteit en humor van Sven en Kim met het publiek was zowel zichtbaar als voelbaar en uit ervaring weet ik dat het in Apeldoorn een hele knappe prestatie is om dat voor elkaar te krijgen.

Alle bandleden kregen allemaal veel aandacht en mogelijkheden om hun solo’s te openbaren. Dat deden zij dan ook stuk voor stuk met verve. De gunfactor daarin voor elkaar en het plezier daarin met elkaar was zichtbaar aanwezig.

Hoewel ik graag naar Amy Winehouse luister, raakt de stem van de zoetgevooisde Kim Hoorweg mij meer. Kim heeft veel bereik in haar stem en beheerst vele stijlen. Het beetje hese in haar timbre zorgt regelmatig voor kippenvel en die krijg ik vooral als zij ballads zingt. Het nummer “Dream on” en het duet dat zij zong met Jared, waarbij ook een rol voor gitarist Tim Eijmaal was weggelegd met een heerlijke solo, waren voor mij dan ook de hoogtepunten van het optreden.

Resumerend kan je stellen dat alles klopte bij deze ode aan Amy. Professionaliteit, performance, uitstraling en interactie met het publiek. Als recensent zoek je altijd ook naar een kritische noot. Ik heb hem niet gevonden. Of toch wellicht eentje, de duur van het concert. Het was geen al te lang optreden. Dat was ook niet te verwachten, want dit “Throw back to” project moest in korte tijd worden gerealiseerd, maar het smaakt wel naar meer. Ik verwacht dan ook een frequentere samenwerking tussen Sven en Kim in de toekomst. De klik tussen beiden en tussen hen en de bandleden was zichtbaar en voelbaar. Dat mag niet eenmalig blijven. En hierbij het verzoek dit optreden ook op een schijf te zetten, want een live-CD/DVD van deze unieke samenwerking zal ongetwijfeld hele hoge ogen gooien in de charts.

Tijd om nu terug te kijken op een heerlijke avond door een cd op te zetten van Kim, vervolgens een van Sven en daarna die van Jared. Muziek verbindt!

Gigant, vrijdag 24 mei 2019

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Concert Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?