Help de bevolking van Oekraïne

Sven Ratzke persoonlijker dan ooit

Woensdag 7 november 2018

Door Redactie

Erwin Olaf

met Theater Orpheus

De Duits-Nederlandse zanger en entertainer Sven Ratzke reist met zijn zinderende theatershows de hele wereld over: van New York naar Amsterdam en van Berlijn naar Auckland. Overal waar hij voet aan wal zet, vallen publiek en pers als een blok voor zijn charmes en talent. Ratzke is energiek, ad rem, geestig-vrijpostig en buitengewoon muzikaal. Vorig theaterseizoen speelde hij de Altioszaal plat. Tijd dus voor een optreden voor een nog groter publiek in de Rabobankzaal. Er zijn nog plaatsen.

Ratzke heeft zo’n tien theaterprogramma’s op zijn naam staan, waaronder het veelgeprezen David Bowie-programma STARMAN. Ratzke ontving internationaal juichende kritieken en diverse prijzen. Afgelopen juni werd hij in Australië nog genomineerd voor een Helpmann Award, dé belangrijkste onderscheiding voor een podiumkunstenaar. Dit najaar is zijn eigen talkshow Ratzkes Rendezvous te zien op de ARD. Momenteel is hij in ons eigen land te zien met zijn nieuwste show HOMME FATALE. In Berlijn en Amsterdam is hij een grootheid. Hoe anders is dat in de provincie. Apeldoorn krijgt zaterdag 10 november een herkansing.

,,Ik wil altijd mijn horizon verbreden en stappen maken in mijn werk’’, zegt Ratzke. Na de mega-succesvolle tour van STARMAN, waarin ik de muziek en het universum van David Bowie naar mijn hand zette, wilde ik weer in mijn eigen droomwereld duiken. HOMME FATALE is een erg persoonlijke show geworden, het gaat meer dan ooit ook over mij als persoon.”

Voor de muziek van HOMME FATALE vroeg Ratzke de crème de la crème van de hedendaagse singer-songwriters nummers voor hem te schrijven. Rufus Wainwright, Lisa Hannigan, Dez Mona en Fay Lovsky leverden filmische verhalen op muziek aan over de homme fatale in al zijn facetten. Er zitten ook bestaande, opnieuw gearrangeerde nummers van David Bowie en Iggy Pop in de show. Allemaal verleidelijke songs waarin Ratzke meer dan ooit de popsound opzoekt: de ene keer met een bruisende beat, dan weer als intieme chanson. ,,Mijn voorstellingen zijn te beschrijven als shows; er is steengoede muziek, een spannende verhaallijn die het midden houdt tussen theater en stand-up en ik ben altijd gekleed in glamorous outfits. Eigenlijk zijn mijn shows een mix van pop met cabaret. Dat is bij HOMME FATALE sterker dan ooit.” Ratzke wordt begeleid door pianist Christian Pabst, drummer Haye Jellema en bassist Florian Friedrich. De regie is in handen van Dirk Groeneveld.

Outfits

Kenmerkend voor Ratzkes shows zijn de sexy-eigenzinnige outfits van topontwerpers uit de internationale modescene.

Voor HOMME FATALE heeft hij de wereldberoemde couturier Manfred Thierry Mugler weten te strikken.

,,Ik was altijd al een enorme fan van hem. En wat blijkt? Hij ook van mij! Dat vind ik fantastisch. Mugler is echt een legende onder de designers. Hij ontwierp voor David Bowie, George Michael, Beyoncé, Lady Gaga en vele andere sterren. Mugler is een theaterman die weet wat het betekent om een groot event neer te zetten. Elk ontwerp is gegarandeerd een spektakel en zijn kostuums zijn een fantastische toevoeging aan de show. Jan Jansen ontwerpt de bijhorende schoenen.”

Je toert over de hele wereld, speelt meerdere shows tegelijk in verschillende talen en hebt een eigen tv-show in Duitsland, hoe doe je dat?

,,Dit werk is mijn beroep en mijn hobby tegelijk, ik hou van optreden en met mijn band op tournee zijn. Ik improviseer veel, daardoor blijven shows voor ons fris. Je moet je overigens wel goed focussen om al die dingen door elkaar te kunnen doen, maar het houdt je ook enorm scherp. Het gebeurt weleens dat ik Engels en Duits door elkaar haal, maar dat wordt me eigenlijk nooit kwalijk genomen. Ik geniet intens en voel me bevoorrecht dat ik al deze leuke dingen mag doen en publiek over de hele wereld mee kan nemen in mijn universum.”

De wereldpremière van HOMME FATALE is in Berlijn en je brengt deze show ook naar New York. Daarnaast speel je in Almelo en Tilburg.

,,Mijn shows worden omschreven als ‘kosmopolitisch’: ik vind het heel belangrijk om ze aan zo veel mogelijk verschillende mensen te laten zien. Ik wil mijn shows spelen op plekken waar ik iets met de mensen heb, maakt niet uit in welk land dat is. Gedurende deze tour zijn we te zien in gigantische concertzalen en ook in de wat intiemere theaters. Ik kijk enorm uit naar alle spannende ontmoetingen!”

Op 10 november speelt Sven Ratzke dit programma in theater Orpheus.
Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa of via de website van het theater.

www.sven-ratzke.com

Foto: Erwin Olaf

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?