Te druk om te denken?!

Maandag 28 november 2011

Door Redactie

We zijn druk. Niet alleen met gedichten schrijven voor Sinterklaas en de drukke decembermaand voor de boeg, maar in het bijzonder met al die kleine dingetjes die nu eenmaal gedaan moeten worden. Zo ook in de Apeldoornse politiek. Bezuinigingen, het grondbedrijf en tussendoor nog de meest uiteenlopende onderwerpen. Even stil staan om vooruitgang te boeken is nodig.

Jaren terug heb ik woestijnratten gehad. Grappige hyperactieve beestjes die het liefst de hele dag in zo’n tredmolentje renden. De schijnbare doelloosheid van deze bezigheid lijkt deze dieren niet te interesseren. Ze rennen gewoon. Nu ben ik niet van plan om een blog te schrijven over deze huisdieren, maar u voelt waarschijnlijk al aan welke kant ik wil opgaan.

Het leven van een politicus is namelijk soms ook net een ratrace. Fractievergaderingen, tussentijdse overleggen, politieke markt bijeenkomsten, inspiratiedagen, congressen en héél veel telefonisch- en emailcontact. Dit is dagelijkse kost voor raadsleden, fractievolgers en bestuurders. Daarnaast hebben de meesten ook nog gewoon een fulltime baan en een gezin. Deze drukte is niet erg, want ieder in de raad heeft er zelf voor gekozen.

Wat wel erg is, is wanneer door alle drukte het lange-termijn perspectief uit zicht verdwijnt. Persoonlijk merk ik wel eens de neiging om me te laten meeslepen door de onderwerpen van de wekelijkse Politieke Markt. Stuk voor stuk wel belangrijke besprekingen, dat niet mis te verstaan, maar natuurlijk schuilt er nog iets belangrijkers boven ons hoofd. En dan heb ik het niet alleen over de financiële tekortkomingen of de verhoren voor het raadsonderzoek Grondbedrijf.

Deze periode van advent is ideaal om weer stil te staan. Om eventjes de tredmolen van een afstand te bekijken en te bedenken waar het nu werkelijk om draait. Niet alleen vanuit religieus oogpunt, maar ook heel praktisch. De vraag waarom wij rennen interesseert me niet zo. Wel is het belangrijk te weten waarheen wij rennen. Want elke politieke, ambtelijke of andersoortige beslissing, hoe insignificant ook, draagt bij aan een stukje vooruitgang van Apeldoorn. Zeker wanneer de gemaakte beslissingen bij elkaar opgeteld worden. Wie de verhoren van het raadsonderzoek Grondbedrijf volgt, begrijpt precies wat ik bedoel.

–  Alex van Wijhe, fractievertegenwoordiger ChristenUnie

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!