The Mentulls geven fraai visitekaartje af

Zondag 9 oktober 2016

Door William Lindner

Een verrassend mooie progressief rock/bluesconcert van de Engelse band The Mentulls. Uitbater Jan Kerseboom van het Bluescafé in Apeldoorn organiseert al ruim 22 jaar elk weekend op de vrijdag, zaterdag en zondag live concerten. Maar ook regelmatig op de doordeweekse dagen zoals op de donderdagen.  Afgelopen donderdag genoten muziekliefhebbers van een optreden van de Engelse band The Mentulls. Dit trio van jonge muzikanten in de leeftijden 20, 21 en 23 jaar lieten een verpletterende indruk achter tijdens een verrassend eerste optreden in het Bluescafé.

In de aankondigingen werd verkondigd dat gitaristen als Andy Powell (Wishbone Ash), Martin Barre (Tull), Aynsley Lister ,Stevie Nimmo en Danny Bryant bewonderaars zijn van The Mentulls: Andrew Pipe 20 jaar – Gitaar & zang, broer Jamie Pipe 23 jaar – Hammond Orgel, Piano en zang en Nick Colman 21 jaar – Drums. Met name over Andrew Pipe’s zijn gitaarspel. In 2012 en 2013 als één van de jongste muzikanten ooit genomineerd als beste jonge artiest op de Britse Blues Awards.
Met drie albums op hun naam waaronder nieuwe studio album ‘Reflections’ dat lovende kritieken ontving (zie CD recensie) winnen The Mentulls steeds meer fans in het Verenigd Koninkrijk en Europa/
En het bewijs werd afgelopen donderdag inderdaad afgeleverd tijdens hun podium optreden in het Bluescafé in Apeldoorn.

Al direct bij het prachtige openingsnummer Reflection was te horen en te zien dat hier sprake is van een band met een mooie mix van Prog. Rock. Blues en Blues-rock. Tijdens het optreden is met name het gitaarspel van Andrew Pipe dat het selecte groepje muziekliefhebbers laat genieten . Maar ook het spel van toetsenist van broer Jamie kan de aanwezigen bekoren. Dat werd overduidelijk bij het het nummer Reflection 2 waar hij bij de intro als een volwaardige jonge Jon Lord een prachtig intro solo ten beste gaf (zie video).

Het stevige uptempo nummer Commotion met weer prima gitaarspel van Andrew Pipe. Zijn zang is daarbij niet zijn sterkste punt. Maar dat wordt volledig gecompenseerd door mooi gitaarspel. Dat nog eens volledig tot uiting komt met vlammend gitaarspel in het nummer Instrumentull (zie video).
After the Rain is weer een mooi gecomponeerd lief slow blues nummer om bij weg te dromen; met uitstekend verzorgd gitaarspel van Andrew Pipe dat op sommige momenten in de uitvoering doet denken aan Aynsley Lister (zie video).

In Time flies /Blues in C. krijgt de 21-jarige drummer Nick Colman in de intro ruim 3 minuten volledig de ruimte op zijn vaardigheden te laten horen en zien. Onder meer als volleerde jongleur met opgooiende drum sticks. Waarna het trio volledig los gaat met een portie stevige Blues-rock (zie video).
Aan het eind van het optreden spitsen velen enthousiast de oren bij het horen en zien van bij de uitsmijter van avond Theme/ Starship Trooper met onder meer een gitaarlick van Focus er in. Maar met name bij Starship Trooper van Yes gingen onder aanvoering van Andrew Pipe; The Mentulls volledig los (zie video).

Natuurlijk kon een ‘encore’ niet ontbreken en met een spetterende uitvoering van het nummer Just Got Paid werd de donderdagavond een fraai muziek visitekaartje door The Mentulls afgegeven. Wij zien dit trio in 2017 zeker terug in het Bluescafé Apeldoorn. Maar dan op de vrijdag of zaterdag.

De band: Andrew Pipe – Gitaar & zang, Jamie Pipe – Hammond Orgel, Piano en zang , Nick Colmanr – Drums.
Website: www.thementulls.com
In samenwerking met ApeldoornDirect

‘Reflection 2’

‘Instrumentull’

‘After the Rain’

‘Time flies /Blues in C‘

‘Theme/ Starship Trooper‘

Video Playlist

Tekst en Video’s : William Lindner
Voor alle foto’s , zie de website.

The Mentulls
Het Bluescafe , Apeldoorn
Apeldoorn 6 oktober 2016

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?