Help de bevolking van Oekraïne

Theater met knelpunten en dialoog

Dinsdag 7 juni 2016

Door Redactie

Dok Zuid aan de 1e Wormenseweg vormt op vrijdagochtend 10 juni het decor van een bijzondere benefietvoorstelling. Het idee komt van de twaalf acteurs zelf, die aan de hand van opdrachten die ze kregen van theatermaakster/regisseur Martine Jongeburger samen tot een theaterproductie kwamen. Zij gaven hun stuk de titel ’Een soort mega-vakantie’ mee.

Jongenburger is in Apeldoorn vooral bekend vanwege haar absurde theaterproducties die vaak plaats hadden op een aparte locatie. Het strand van Bussloo, een parkeergarage en de krochten van een oude fabriek zijn daar voorbeelden van. Nu werkt ze regelmatig met mensen die in de knel zijn gekomen. Over de voorstelling zegt ze: ,,Het gaat over verlies, tegenslag en begrip.’’ Onze redacteur maakte elders een voorstelling mee. Hij ziet de hoofdrolspelers als ervaringsdeskundigen. Mensen die op die op de een of andere manier zijn vastgelopen en op wie acteren en improviseren wellicht een positief effect kan hebben.

Therapie dus. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen verhaal. Sommigen zijn verslaafd geweest aan drugs of alcohol. Weer anderen hebben een eigen zaak gehad en werden failliet verklaard. Zij zijn hierdoor in de financiële problemen gekomen. Het kan ons allemaal overkomen. Het zijn immers problemen van alledag en zo herkenbaar en goed voor te stellen.

Martine Jongenburger is de enthousiaste en goedlachse regisseur. Ze is het creatieve brein achter theaterwerkplaats De Smederij. ,,Al drie jaar ben ik onderweg met Theateratelier Apeldoorn. De activiteiten worden bezocht door mensen die hobbels zijn tegengekomen in hun leven. De voorstellingen die zij spelen zijn een middel om hun verhaal te laten horen. Door middel van een dialoog zoeken ze samen naar positieve veranderingen in de samenleving. Inmiddels zijn hun activiteiten ondergebracht in Stichting Levenskunst Apeldoorn, een stichting die gerund wordt door mensen die te maken hebben (gehad) met bijvoorbeeld dakloosheid, verslaving en psychosociale problematiek. Ze timmeren aan de weg. Vandaar deze benefietvoorstelling.’’

,,Elkaar ontmoeten staat voorop’’, vervolgt Jongenburger. ,,Mijn deelnemers zijn bijzondere mensen tijdens een bijzondere voorstelling die telkens anders kan verlopen en uitpakken. Het publiek wordt tevens gevraagd mee te denken na de voorstelling. Om alternatieven in te brengen. Hoe zou het anders kunnen? Dat wordt dan ook wel eens direct uitgespeeld en levert nieuwe situaties op. De deelnemers spelen echter nooit hun eigen meegemaakte situatie.’’

Een van de deelnemers is Francisco. Hij is 48 jaar en ex-verslaafde. Hij geeft aan dat hij gaandeweg deze voorstellingen zelfverzekerder is geworden, meer zelfvertrouwen heeft gekregen en nu zelfs bezig is met een cursus om ervaringsdeskundige/coach te worden. ,,Hij is trots op zichzelf en een graag geziene gast’’, voegt Martine toe. ,,Francisco neemt zichzelf mee en wil delen, leren en gecoached worden. Dat is waar de kracht van Francisco ligt.’’ Francisco lacht en is zichtbaar trots op zichzelf.

Iddo (50) doet er nog een schepje bovenop. Hij geeft aan dat hij niet meer zonder deze bijeenkomsten kan. Iddo vertelt enthousiast over de theateravonden. ,,Hij heeft duidelijk kwaliteiten als het gaat om toneelspelen en hij kan zich helemaal inleven’’, geeft Martine aan. ,,Alsof hij de problemen die hij aan de kaak stelt zelf heeft meegemaakt. Dat is nu juist de kunst van deze voorstellingen.’’

De voorstelling duurt een half uur en begint om 10.30 uur. Na afloop volgt een dialoog met het publiek. Tegen 12.30 uur is het einde. Reserveren wordt aangeraden: levenskunst.apeldoorn@gmail.com. De toegang is gratis, maar een bijdrage voor de stichting – het gaat uiteindelijk om een benefiet – is zeer welkom.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?