Help de bevolking van Oekraïne

Tiener-ster Lydia na 55 jaar back in town

Dinsdag 17 mei 2016

Door Redactie

Ruim 55 jaar na dato maakt Lydia Tuinenburg haar come back in Apeldoorn. In 1960 verhuisde het tienersterretje hals over kop naar de Verenigde Staten. Sindsdien dook ze slechts af en toe eens op in een plaatselijke krant. Terwijl ze toch een hit had die maandenlang op de nationale hitparade prijkte en ook internationaal scoorde: Send met the pillow. Geen enkele Apeldoornse popartiest die daaraan een puntje kan zuigen.

Op 19 november is het zover. Lydia is dan back in town. Ze is de eregast op de reünie van Soos’59, een jaarlijkse bijeenkomst die voor oudere jongeren met Apeldoorns bloed een vaste waarde is geworden. En ze zingt als we de organisatoren Gerrit van Cotthem en Ton van Laarhoven mogen geloven. Met een eigen begeleidingsband. Contractueel staat er niets op papier. En de organisatoren hebben de teruggetrokken Lydia die al jaren in de Verenigde Staten woont niet persoonlijk gesproken. Alle contacten verlopen via Naldi, een jongere broer van de voormalige popster. Naldi oogstte zelf successen met de band Les Baroques. De Indo-rocker speelt straks mee in de begeleidingsband.

De band van toen heette The Melody Strings. Opgericht door middelbare scholieren met daarin Charles Tuinenburg als de drummer, een oudere broer van Lydia. De familie kwam in de jaren vijftig uit Java naar Apeldoorn en vestigde zich in Zuid, aan de Rietzangerweg. Lydia sloot zich aan bij de band na het winnen van een talentenjacht. Met in haar voetsporen Ben Steneker, die in dagen bij Radiohuis Jeths werkte, de bekendste platenzaak in hartje Apeldoorn. Vaassenaar Steneker – hij zong tweede stem in Send me the pillow – zou later uitgroeien tot ’s lands bekendste countryzanger. Tot op de dag van vandaag treedt hij op met zijn dochter.

Over Lydia Tuinenburg hangt nog steeds een waas van geheimzinnigheid. Maar insiders zeggen precies te weten waarom ze hals over kop naar Amerika ’vluchtte’. Ze was zwanger van een producer in dienst van platenmaatschappij Bovema. En thuis heerste een streng regime. Lydia wilde op eigen benen staan.

Haar vader had namens haar bij Bovema een platencontract afgesloten en mede daardoor kwam ze in Amerika niet aan de bak, zo beweren de kenners. Amerikanen respecteerden het Nederlandse contract. ,,Om succes te hebben in The States moest je platen maken voorzien van een Amerikaans label. Ze is wel blijven zingen. En dat doet ze nog steeds’’, zeggen Van Cotthem en Van Laarhoven. ,,In een kerkkoor.’’

De mannen achter Soos’59 hebben al eerder geprobeerd Lydia Tuinenburg aan zich te binden. Maar dat ging in de papieren lopen. Denk aan een vliegticket en hotelovernachtingen. Maar nu Lydia en een aantal familieleden die ook naar Amerika zijn geëmigreerd in het najaar op familiebezoek in Apeldoorn zijn, is het wel mogelijk. ,,Ze komen met zeven mensen’’, weet Gerrit van Cotthem. ,,Het huis waar ze overnachten en een auto zijn al gehuurd.’’ En volgens broer Naldi zijn ze in Amerika al druk aan het oefenen. Dat doet Ben Steneker trouwens ook. Hij woont in Haaksbergen, maar volgens de mannen van Soos’59 is hij bij leven en welzijn in november van de partij. Zo ook als Carel Kdise, eveneens een muzikant met Indische roots.

De reünie heeft net als verleden jaar plaats op het Zwitsal-terrein. Ton van Laarhoven komt met nog meer nieuws: ,,We maken er een grootse driedaagse van. Op 18, 19 en 20 november. Met Lydia als publieksknaller.’’ Wordt vervolgd.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

1 REACTIE

Wilna Welling

Wilna Welling 16 oktober 2016 om 17:15 uur

Geachte redactie, vandaag las ik in De Volkskrant dat Lydis is overleden. Dat was voor mij een schokkend bericht. Want Lydia en ik waren hartsvriendinnen. Ik kwam er dagelijks over de vloer en bleef er ook dikwijls logeren. In uw artikel wordt door een anoniem bron beweerd dat Lydia zwanger is geworden van een producer van platenmaatschappij Bovema. Dat is pertinent onjuist. Nu zij zich zelf niet meer kan verdedigen, wil ik dit rechtzetten. Want Lydia werd bewust zwanger van haar grote liefde, die naar Amerika emigreerde. Zij zijn met de handschoen getrouwd.en zodra het kon is zij haar man naar Amerika gevolgd met baby Gary. Met vriendelijke groet,Wilna Welling

ReagerenLet op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Elke maandag ons nieuws in de mail?