Tivoli: Over smaak valt te twisten

Zaterdag 4 december 2010

Door Niels Kater

Tivoli
JT Bioscopen aan de Nieuwstraat en het Caterplein is onder de Apeldoornsers vooral bekend als ‘Tivoli’. Waar komt de naam Tivoli vandaan? Tivoli is een stad in Italië, twintig kilometer ten oosten van Rome. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners. Tivoli werd door de Romeinse keizer Hadrianus van een stadje uitgebouwd tot keizerlijke residentie en ontspanningsoord, waar hij zijn gasten mee imponeerde. Er stonden enorme feest- en eetzalen en prachtige badhuizen. Blijkbaar spreekt de naam en de plek tot de verbeelding en is het ook voor andere ontspanningsoorden, zoals de bioscoop in Apeldoorn destijds, overgenomen.

Vernieuwing

Al jaren klagen Apeldoorners steen en been over de bioscoop. In vergelijking met andere modernere bioscopen loopt Apeldoorn een beetje achter. Tal van klachten worden geuit: Het gebouw heeft een oudbollige uitstraling, niet alle films draaien er, te weinig zalen, te weinig beenruimte, kapotte airconditioning en de service laat te wensen over. Kortom, men is ontevreden. Voor een avondje film wijkt men uit naar andere steden waar deze zaken kennelijk beter op orde zijn. Wat we ook weten is dat de eigenaar en de gemeente al jaren in overleg zijn met elkaar over nieuwbouw. De parkeernorm bleek een belangrijk punt van discussie. Vele Apeldoorners lazen het nieuws dat eigenaar en gemeente het eindelijk eens zijn, dat nieuwbouw nu eindelijk in zicht is en dat het niet lang meer duurt voordat de Apeldoorners zoveel kilometers hoeven maken voor een goede film. Of toch niet?

Over smaak valt te twisten

De architect van de nieuwbouw wou, net als keizer Hadrianus, de bioscoop in Apeldoorn een frisse, moderne en prachtige uitstraling geven. Impressies daarvan konden de Apeldoorners zien in De Stentor. Men was verheugd. Maar in Apeldoorn hechten we aan een mooie uitstraling van onze stad. Wij hechten aan ruimtelijke kwaliteit zoals dat in vaktermen heet. En daarom is een groep mensen in het leven geroepen die voor Apeldoorn bepaalt wat mooi en lelijk is. Deze groep mensen noemen we de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit, ook wel afgekort als de CRK. Deze commissie geeft het college van burgemeester en wethouders advies over ruimtelijke plannen. Eén van die ruimtelijke plannen is de nieuwbouw van ‘onze’ bioscoop Tivoli. En wat bleek? De CRK vindt de plannen van de architect niet mooi. En niet één keer? Nee, inmiddels weten we dat het plan al drie keer is afgewezen.

Afwegen

Ook de bestuurders van onze mooie gemeente zitten hiermee in hun maag. De afweging tussen kwaliteit en snelheid. Want Apeldoorners wachten al lang op een nieuwe bioscoop. En dat laten ze ook blijken. Zowel als antwoord op de weblog van wethouder Hans Wegman, als op de berichtgeving omtrent dit onderwerp op de website van De Stentor. We kijken nu natuurlijk allemaal naar het college van b. en w. om te luisteren naar haar burgers, lef en daadkracht te tonen en te dit proces snel vlot te te trekken.

Wat vindt u dat er moet gebeuren?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!