Help de bevolking van Oekraïne

Van Zevenbergen smeert keel met lied over zeebanket

Dinsdag 12 juni 2018

Door David Levie

,,Kijk, daar is Jacob. Hij heeft nieuwe haring. Die smaakt geweldig. Het is een openbaring.” De stem van Tom van Zevenbergen schalde vanavond (dinsdag 12 juni) over het Leienplein. Met zijn versie van De Zuiderzeeballade luidde de entertainer het haringseizoen van Apeldoorn in. Vanaf morgen (woensdag 13 juni) ligt het nog niet zo lang geleden gevangen en gekaakte zeebanket op de kramen en in de vitrines van de viszaken waaronder die van de bezongen Jacob (Heijnen) aan de Asselsestraat.

Hollandse Nieuwe, dat wel, maar niet langer door de vaderlandse vissersvloot uit het zeewater getild. Dat laten de visverwerkers over aan Schotten, Noren en Denen. Hun koude wateren in het noorden liggen dichtbij de visgronden. Want haring trekt al enige jaren noordwaarts, ter ver voor Nederlandse schepen om nog rendabel op haring te vissen. De fabrieken die de vis bijna traditioneel verwerken zijn overigens wel in Nederlandse handen.

Het zal de consument een zorg zijn. Als de vis maar lekker smaakt. En doet ie volgens de kenners. ,,Een vetpercentage van 21 procent”, weet Jacob Heijnen. ,,Lekker zilt en goed romig.”

De vissers gaan nog een week of 5 door om haring binnen te halen. Daarna is het haringseizoen voor deze beroepsgroep over en uit. Want bedraagt het vetpercentage van de volgevreten haring 26 procent, dan stijgt dat boven de norm van Hollandse Nieuwe (maximaal 25 procent) uit.

En de prijs? Die zal nauwelijks afwijken van vorig jaar. Bij Fish’nFood is die exact daaraan gelijk: 2,30 euro per stuk. Vanavond was dat nog veel lager: met bonnen voor niets. Ondanks het wat kille weer kwamen velen naar de terrassen van de aan het plein opererende horeca-ondernemers die het feestje gezamenlijk mogelijk maakten. Een haringpartijtje voor oud en jong.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?