Tot2021 geeft weer kleur aan ‘zwart gat’

Donderdag 22 juni 2017

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

De oude ambachtsschool, Tot2021, ziet wellicht nog een lange toekomst tegemoet. Het vernieuwde, opgelapte pand op de hoek Molenstraat/Stationsstraat moet wat verhuurder De Kabath betreft nog lang blijven staan. En de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is het eens met de D66: Een beschermde status is wel zo logisch. Opmerkelijk, want het gebouw stond zeven jaar leeg in ‘ een zwart gat van Apeldoorn’. Een ware opleving dus.

Nu moet alleen het college van B en W, en bovenal wethouder Nathan Stukker, nog akkoord met de beschermde status. Het is opmerkelijk dat het pand zo’n creatieve kern is geworden nadat het er in 2014 verpauperd en leeg bij stond. Verhuurder De Kabath was de enige die het aandurfde om naast de soms lastige buren te huisvesten. De nabijheid van dak- en thuislozenopvang Omnizorg maakte dat iedereen het kleine hoekje van het Apeldoornse centrum vermeed.

Een creatieve kern mag het zeker heten. Bedrijven als Delicious Media, fotostudio’s van Henry Faber en Renée Krijgsman en andere creatieve geesten hebben het pand inmiddels betrokken. Zelfs de WMO-raad, VWI-Raad en de Wijkraad Centrum hebben er hun bijeenkomsten, en op de begane grond is een bar geopend. Het is een klein contrast met de originele functie: Het oude ROC, of, nog ouder, de echte ambachtsschool waar oude ambachten onderwezen werden.

Niet vanzelfsprekend

Dat het nu zo goed lijkt te gaan is niet vanzelfsprekend, weet Joost Hamming van De Kabath. ,,Ja, we realiseerden ons absoluut dat het niet makkelijk zou zijn. Veel huurders waren huiverig. Het was dat Souris, een kledingverhuurbedrijf, het aandurfde om als eerste een voet over de drempel te zetten, maar de twijfel zat er flink in, om het maar zo te zeggen.” De sleutel voor een goede buurt: ,,Luisteren”, volgens Hamming.

,,We gingen in gesprek met Omnizorg. Hebben zelfs daklozen hier over de vloer gehad, en wij kwamen bij hen. Zo kregen we begrip voor elkaar. Onbekend maakt onbemind, en in dit geval was dat absoluut waar”, vertelt Hamming. Goede communicatie met Omnizorg zelf zorgde ervoor dat problemen die ontstonden in de kiem gesmoord konden worden, en anders was het lijntje met de politie ook erg kort. ,,Overlast zul je altijd houden, maar de huurders hier hebben nu weinig tot geen problemen meer. Het is een mooie kern geworden dat een zwart gat in Apeldoorn weer kleur geeft.”

De toekomst is onzeker

Het is nu alleen afwachten wat de toekomst wordt van het pand. Daarover wil Joost Hamming nog weinig zeggen in afwachting van wat de gemeente Apeldoorn bepaalt. De gemeente is immers eigenaar, maar wat Hamming betreft is het project na drie jaar een succes. ,,Wat mij betreft gaan we door”.

Het college van B en W moet officieel nog akkoord gaan met de beschermde status die de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit aan het gebouw wil geven. ,,Maar de mores is dat het college de aanbevelingen van de commissie overneemt. Het gaat om een paar haken en ogen die nog even bijgesteld moeten worden, dat zal nog zo’n twee weken duren”,  laat woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, Arnoud van der Steen, weten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!