Trijntje op stoom, Luchtmacht-orkest swingend en publiek deint lekker mee

Zondag 27 augustus 2017

Door David Levie

Was de eerste avond van de Kanaalconcerten ondanks Latijns muzikaal vuurwerk van Zuco aan de gezapige kant, deel 2 met Trijntje Oosterhuis en het orkest van de Koninklijke Luchtmacht deed het publiek wel opveren. Massaal kwamen enige duizenden Apeldoorners overeind onder aanvoering van burgemeester John Berends, die zwaaiend met zijn oplichtend mobieltje uiting gaf aan de gevoelens van zijn stadgenoten.

Het was met het avondje wel. Zwoel bijna en dat is niet van zelfsprekend, want de Kanaalconcerten kenden in de loop van een dozijn jaren grillig zomerweer. Nu eens motregen en een kille wind, dan weer net aanvaardbare zomertemperaturen. Gisteravond (zaterdag 26 augustus) zat alles mee. En dat betekende heel veel publiek en gezelligheid aan de boorden van het kanaal.

Met dank aan het orkest van de Luchtmacht, al jaren een vaste waarde voor een evenement dat kwaliteit uitstraalt. Een evenement waaraan je je naam als showorkest durft te verbinden. Spelen kunnen ze, de dames en de heren van een militaire organisatie die vanuit Nieuw Milligen over ons luchtruim waakt. Ze speelden de sterren van de onbewolkte hemel. Van licht klassiek tot pop en nagenoeg alles met een swingende saus overgoten. Zij warmden met onder meer enige fraai uitgevoerde solo’s het publiek op. Een station dat Trijntje Oosterhuis in haar aandeel voor de pauze rustig kon passeren. Ze stapte in een opgemaakt bed en was met een paar Engelstalige nummers meten op stoom.

Een volle Trijn, gestoken in een tuniek dat haar vakantiekilo’s knap camoufleerde. De diva stak er zelf de draak mee. ,,Het enige dat ik mijn kast kon vinden wat me op dit moment past.’’ Nederlands zong ze ook, waaronder het lied waarmee ze aan het begin van haar carrière scoorde: de Zee. Maar net zo makkelijk schakelde ze over op pakkende covers van Stevie Wonder. Gesteund door drie achtergrondzangeressen en het grote orkest dat haar begeleidde.

Niet echt vernieuwd allemaal, maar dat hoeft ook niet bij de Kanaalconcerten, waar mensen elkaar (weer) ontmoeten, genieten van herkenbaarheid en gratis toegang. Genoeg ingrediënten in ieder geval voor een relaxt avondje met prettig in het gehoor liggende muziek en spetterend vuurwerk toe.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!