Trouwen in de open lucht

Dinsdag 13 oktober 2015

Door Redactie

In Apeldoorn was het lange tijd verboden om een huwelijk in de open lucht te voltrekken. Echter, in meerdere gemeentes is het mogelijk om in de open lucht te trouwen. “Waarom niet in Apeldoorn?”, dacht de D66-fractie. Om dit mogelijk te maken dienden de Democraten in oktober 2014 een motie in.

Mooiste dag van je leven
Tot voor kort kon een huwelijksceremonie wel buiten plaatsvinden, maar het officiële moment – het “ja”-woord en het zetten van de handtekening – moest  nog altijd  plaatsvinden op een plek waar een dak boven zit. “Mensen moeten zoveel mogelijk regie hebben over wat ze doen, al helemaal op de mooiste dag van hun leven”, aldus D66-raadslid Haris Skalonjic.

Motie
Tijdens de raadsvergadering van 16 oktober 2014 werd door raadslid Haris Skalonjic een motie ingediend met de naam “In de wolken” waarin het college werd verzocht de mogelijkheden te onderzoeken om een huwelijksvoltrekking in de open lucht toe te staan. De motie werd unaniem aangenomen. Door de wethouder werd toegezegd trouwen in de open lucht mogelijk te maken in Apeldoorn, mits dat wettelijk te regelen is.

Grijs gebied
Het college van B&W heeft laten uitzoeken of het juridisch mogelijk is een huwelijk in de open lucht te sluiten. D66 constateerde dat meerdere gemeentes de mogelijkheid bieden een huwelijksvoltrekking in de open lucht te sluiten, maar ook dat er al een lange tijd onduidelijkheid bestond over de rechtsgeldigheid ervan. D66 wilde hier eerst –  voorafgaand aan de invoering – duidelijkheid over, concludeerde de fractie toen het onderzoek van het college op 9 april 2015 aan de gemeenteraad werd voorgelegd. “Hoewel wij het graag anders hadden gezien, zijn er te veel tegenstrijdige geluiden en is het beter om aan de veilige kant te gaan zitten en te wachten op 100% zekerheid, zoals van een betrouwbare overheid mag worden verwacht”

Brief
D66 vroeg de wethouder tijdens het overleg in april om de minister om duidelijkheid te vragen over dit onderwerp. Op 7 juli jl. ontving het college antwoord van het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat van oordeel is dat er geen wetswijziging nodig is om  trouwen in de open ruimte toe te staan. Het college heeft in mei dit jaar al actie ondernomen om  trouwen in de open lucht onder bepaalde omstandigheden toe te staan, waarna de nieuwe regelgeving op 9 september jl. in werking is getreden.

Consequentie
Consequentie van de brief van het ministerie is dat het nu duidelijk is dat dit beleid past in het wettelijk kader en dat een huwelijksvoltrekking in de open lucht juridisch mogelijk is. D66 is blij dat er gehoor is gegeven aan haar motie “In de wolken” en dat er duidelijkheid is gekomen vanuit Den Haag over de rechtsgeldigheid van de keuze om in de open lucht te trouwen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!