Uit je comfort zone met Bloed, Offers en Metal in Gigant

Zaterdag 18 februari 2023

Door Henk Schrier

Dat is wat deze donderdagavond Gigant, Apeldoorn te bieden had. Vier Metal bands mochten deze avond het podium in Apeldoorn betreden.

Paradise of Flames 

Deze uit Brazilië afkomstige band werd in 2002 opgericht, met het doel om de confrontatie aan te gaan met vastgestelde ideeën van de wereld , dit willen ze doen met behulp van DEATH/BLACK METAL.

In 2003 werd de band een prominent onderwerp in de metalscene van Minas Gerais met de release van hun eerste demo, Empire in Ashes. Het jaar daarop, met de release van de EP, Devil from the Sky, begon de band deel te nemen aan grote shows en in 2005 begon hun eerste nationale tour, met de nadruk op het festival in de staat Ceará, ForCaos. Het eerste album, Homo Morbus Est, werd uitgebracht in 2006 en gedistribueerd door Democratic Records Brasil, samen met MDR Records in Portugal, met meer dan drieduizend exemplaren. In 2007 nam de band zijn grootste tour op met meer dan 30 dates in 15 Braziliaanse staten, waaronder een minitour met de band Krisiun voor drie shows in het Noordoosten.

Het tweede album, Labirinto de Metáforas, werd in 2013 op alle digitale platforms uitgebracht en was omgeven door een complex en dicht thema, dat goed werd geaccepteerd door de gespecialiseerde media. In 2018 bracht de band hun eerste video uit; Hell is Now, wat ook de titel is van hun single en wederom gedistribueerd door Democratic Records.
Het volgende jaar slaagt de band erin om het bereik van 350.000 views te overtreffen in hun tweede clip “Has never seen a world without wars”.

“Devil’s Collection” is de naam die is gegeven aan de derde volledige studioalbum die in 2020 is uitgebracht door Your Poison Records (Brazilië), Hellven Rec. (Portugal) en digitaal gedistribueerd door Bloodblast (Nuclear Blast). Vanavond mochten zij dan in Gigant in Apeldoorn het eerste optreden verzorgen en niet geheel onverdienstelijk van af het begin staan ze aan mooi optreden.

Summoners Circle 

De tweede band van deze avond is een zeskoppige theatrale metalband die de elementen van doom, death, black en progressieve metal combineet tot wat ze simpelweg EPIC METAL noemen.

Voor deze band is elk nummer een bezwering, elk live optreden een oproep en alles wat ze doen is intrinsiek verbonden met de mythologie. De overlevering vertelt het verhaal van de oorsprong van de band, gevechten van goddelijke veroveringen. Met hun creativiteit en visie, weten ze een zeer vermakelijk liveoptreden op de planken te zetten. waarvoor  geldt: hoe groter, hoe beter en met de nodige kledij en theatrale schmink, een top performance.

Dat de band iemand uit het publiek aan het begin van de avond heeft geofferd en aan het einde van hun optreden een baby offerde, zal nog wel over nagepraat worden. Al met al een goede show met de nodige extremiteiten.

Hate

Na het ombouwen van het podium,  mocht de derde formatie Hate de zaal in extase brengen. Hate is een uit Polen afkomstige zwartgeblakerde metalband. De band werd in 1990 opgericht door gitarist en zanger Adam Buszko. Ze hebben tot nu toe twaalf volledige studioalbums uitgebracht, evenals een aantal vroege demo’s en EP’s. Hun meest recente album, Rugia , werd op 15 oktober 2021 uitgebracht via Metal Blade Records. Samen met Bathuska worden zij dan ook wel het ultieme Poolse metalpakket  genoemd.

Bathuska

Voor deze avond de laatste band, de uit Polen afkomstige black metal band heeft net samen met de andere Poolse band Hate een succesvolle tour in America erop zitten en zijn nu weer aan deze kant van de oceaan aan het touren. Zij mogen dan ook deze avond afsluiten. De shows van het Poolse black metal-fenomeen Batushka laten niemand onverschillig. De band speelt niet zomaar metal-optredens, maar een echte theatrale zwarte liturgie. Batushka is sterker dan ooit, klaar om hun Europese pelgrims de onheilige mis te presenteren.

De legendarische, zwartgeblakerde doodsgoden van  de hiervoor optredende Hate hebben bewezen een geweldige match te zijn met Batushka. Het is een must om live te proeven van de liederen van het laatste album Rugia, evenals de beste nummers van Auric Gates of Veles.

Persoonlijk heb ik meer met Hate dan met Bathuska, ik vond de laatsten een beetje statisch optreden geven, dat kan ook goed komen doordat het podium bij deze band volgepropt stond.

Voor mij was het al met al een geslaagde avond waarbij ik eens uit mijn comfort zone stapte door naar metal te gaan, ik zou zeggen gewoon een keer proberen en wie weet ervaar je het net zo positief als ik.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!