Uithuizing Eendenweg in volle gang

Woensdag 31 mei 2017

Door Redactie

Tijdelijk je spullen inpakken en verhuizen, wetende dat je over een tijdje weer terugkomt op je oude stekkie, maar dat die dan volledig is gerenoveerd. Een vreemde situatie voor de bewoners aan de Eendenweg, maar ‘alles voor het goede doel’. De bewoners van de vier appartementengebouwen zijn druk met inpakken en opruimen. Wat soms resulteert in flinke bergen vuilnis in de straat.

,,Een paar weken terug was er veel overlast van grofvuil aan de weg waar mensen niet voor hadden gebeld”, vertelt de 34-jarige bewoonster Martha le Febre. ,,Er werd steeds meer bijgezet, waardoor er op drie plekken in de straat rommel op straat stond. Er is nu een container in de straat gezet voor grof vuil waar de buurtbeheerder het beheer over heeft. Die kun je dan bellen als je je grofvuil kwijt moet.”

Zelf ziet ze naar eigen zeggen enorm uit naar de renovatie. ,,Ik ben blij dat er nu eindelijk gerenoveerd gaat worden. Het is wel hard nodig, omdat de woningen erg verouderd zijn. Ze gaan bijvoorbeeld de isolatie aanpakken, er komt een nieuwe CV-ketel en in twee gebouwen gaan ze het beter geschikt maken voor 55+’ers.” Martha is al druk met de voorbereidingen om te vertrekken. ,,Dingen qua verhuizing regelen, en alvast spullen inpakken en kijken wat er weg moet. Ikzelf was al enige tijd bezig met het idee om een huis te kopen. Dat de renovatie nu eraan komt, was voor mij het laatste zetje en inmiddels heb ik een huis gekocht waarvan ik de sleutels over twee maanden krijg.”

Bewoners mogen zelf kiezen of ze terugkomen, legt Martha uit. ,,Iedereen heeft een urgentieverklaring gekregen en daarmee kan je reageren op passend huuraanbod. Of je kan je eigen opgespaarde punten gebruiken om te reageren op huurwoningen. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om terug te keren, maar het is niet zeker dat ze ook weer terug kunnen in hun huidige appartement. Ze kunnen dan tijdelijk in een wisselwoning. Dat is dan 1 van de woningen die pas later gerenoveerd gaan worden, uit de 2e fase. Ik heb wel gehoord dat er mensen gebruik maken van een wisselwoning. Er zijn al aardig wat mensen vertrokken naar een nieuwe woning ergens anders. En ook dat die in de meeste gevallen erg blij ermee zijn, omdat ze erop vooruit gaan, ten opzichte van de woning aan de Eendenweg.”

Uitvoering
Wat er precies gaat gebeuren? Wooncorporatie De Goede Woning gaat een grondige renovatie uitvoeren aan de in totaal 72 huurwoningen. Het plan behelst een grondige renovatie waarbij rekening wordt gehouden met het oorspronkelijk beeld. Daarnaast worden er diverse energiebesparende maatregelen getroffen, waaronder dak- en vloerisolatie, nieuwe kozijnen met HR++ glas en nieuwe Cv-installaties. Hierdoor gaan de woningen van een gemiddeld energielabel E naar een energie-index vergelijkbaar met energielabel A. De wooncorporatie vervangt verder in alle appartementen de keuken, de badkamer en het toilet. Alle appartementen worden met een lift ontsloten.

Gefaseerd project
Het project wordt in twee fasen uitgevoerd. Elke fase behelst de renovatie van twee appartementengebouwen. Hierdoor kunnen terugkerende bewoners sneller hun woning betrekken. Daarnaast betekent dit een minder groot beslag op de beschikbare sociale huurwoningen in Apeldoorn. Begin 2018 starten de werkzaamheden aan de Eendenweg. In het derde kwartaal van 2019 is de verwachte oplevering van de laatste fase.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?