Uitreiking van Apeldoornse Erepenning aan gouden Olympiërs

Dinsdag 21 september 2021

Door Tim Uilen

Het regende voor Nederland medailles op de Olympische en Paralympische Spelen. Apeldoorn heeft in totaal 15 medailles mee kunnen krijgen, waarvan 14 werden gewonnen op de wielerbaan. Om dit te vieren ontving het college van burgemeester en wethouders vandaag, dinsdag 21 september, de Apeldoornse Olympiërs in Omnisport. Vele van hun zijn niet in Apeldoorn geboren of opgegroeid, maar het grootste deel woont wel in Apeldoorn of traint in Omnisport. Voor alle medaillisten was een kleinigheidje geregeld, de gouden medaillewinnaars werden daarnaast nog onderscheiden met de Zilveren Erepenning van de gemeente Apeldoorn.

Trots

“We hebben met trots vanuit Apeldoorn meegeleefd”, zegt burgemeester Ton Heerts. “We zaten toen wel te denken: “Dit wordt de grootste intocht van medailles in Apeldoorn.” Toen moesten de Paralympische Spelen nog beginnen. Naar mate de Spelen vorderden werd het Apeldoornse aandeel steeds groter, voor maar liefst 9 medailles werd hier op de wielerbaan de kiem gelegd. In Apeldoorn, op de Veluwe, in Omnisport. Officieel zijn het maar 6 medailles, want de 4 medailles van de teamsprint bij het baanwielrennen tellen als 1 gouden plak. Toen kwamen de Paralympische Spelen daar nog bij, dat waren 6 medailles met een Apeldoorns randje.”

Aanwezigen

Vanuit de Olympische hoek waren baanwielrenners Shanne Braspennincx, Kirsten Wild, Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli aanwezig. Ook Paralympiërs Patrick Bos, Larissa Klaassen, Imke Brommer en Caroline Groot waren bij de lunch. Tristan Bangma zou ook aanwezig zijn, maar zit momenteel nog in Spanje. Al deze sporters vielen in de prijzen en zijn, vanuit Tokio, met een medaille terug naar huis gekomen. Naast de Olympiërs waren hun begeleiders en ook vertegenwoordigers van sportorganisaties aanwezig. Waaronder bijvoorbeeld coaches Hugo Haak en Tim Veld, en voorzitter van Apeldoorn Atletiekstad, Wim van Beek.

Uitreiking

Burgemeester Ton Heerts overhandigd, samen met sport-wethouder Nathan Stukker, de Zilveren Erepenning aan de medaillisten die in Apeldoorn wonen. Daarvoor ontvangt Matthijs Büchli nog een koninklijke onderscheiding. Hij ontvangt deze nu pas, omdat hij niet aanwezig kon zijn bij het officiële ontvangstmoment en huldiging in Den Haag. Hier hebben toen alle andere winnaars, waaronder zijn teamgenoten, de onderscheiding al gekregen. De burgemeester concludeert de lunch door nogmaals zijn trots uit te spreken. Hij zegt nu al uit te kijken naar de Spelen in Frankrijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!