Uitstap programma prostituees zinvol?

Maandag 14 mei 2018

Door Roelof Rump

ChristenUnie Apeldoorn vraagt al ruim tien jaar aandacht voor onvrijwillige prostitutie. Vanuit de Rijksoverheid waren er extra gelden voor zogenaamde ‘Uitstap Programma’s’. Er komt binnenkort een vervolg op deze subsidie. De CU wil graag dat Apeldoorn het ‘Uitstap Programma’ continueert. Men stelt: ,,De Veiligheidsregio heeft naar aanleiding van dit succes plannen om het programma uit te breiden.”

Maar is het uitstap programma een succes? Uit een onderzoek waarbij vele gemeenten betrokken waren, lijkt het alsof het succesvol is, tenminste, als je alleen kijkt naar het aantal mensen wat tijdens de loopduur van dit project uitstapt. Neem als voorbeeld Utrecht: 195 personen namen deel aan het programma, 59 zijn er uitgestapt.
Maar hoe vergaat het de sexwerkers na het (tijdelijk) uitstappen, citaat uit het rapport: ,,Op basis van de interviews ontstaat de indruk dat er sprake is van een groot terugvalrisico. En uit een ander onderzoek blijkt dat circa 45% van de prostituees hun oude werk weer oppakken.”
Als reden van deze herstart wordt genoemd dat veel deelnemers aan het programma te maken hebben met een combinatie van problemen als alcohol- en drugsverslaving, psychische en financieel.

De vraag; “Uitstap programma prostituees zinvol?”
Ja, men komt in contact met personen (man vrouw, puberjongen) die problemen hebben op verschillende gebieden. Door samenwerking met andere instanties, denk (niet limitatief) aan Politie (mensenhandel) verslavingszorg, GGNet, Activerium of Mee (voor mensen met een verstandelijke beperking) wordt gewerkt aan ‘de problemen’.
Kritische opmerking: Bij samenwerking met andere instanties bestaat het gevaar dat veel tijd en geld wordt verspild aan overleg, iets wat de zorgsector niet vreemd is.

Is er in Apeldoorn prostitutie? Ja, zoals in elk dorpje of stad. Volgens het veiligheidshuis: ,,Het is een sector waar je moeilijk zicht op krijgt. Je hebt de escortservice, de thuiswerkers, de car-dating en nog zo wat vormen van prostitutie. Als we afgaan op de websites waar deze vrouwen – en mannen – zich aanbieden, zien we alleen al in de gemeente Apeldoorn honderden advertenties. Regionaal gezien gaat het vermoedelijk om een veelvoud hiervan. Een deel van hen doet dit werk onvrijwillig. Soms is sprake van mensenhandel, maar we zien ook veel vrouwen die door financiële omstandigheden zich gedwongen voelen tot prostitutie.

Triest de zinsnede: ,,Veel vrouwen voelen zich door financiële omstandigheden gedwongen tot prostitutie.”

Bron: Overzicht en stand van zaken uitstapprogramma’s voor prostituees, RegioPlan

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!