Veel belangstelling voor Syrische vega-avonden

Woensdag 11 april 2018

Door Redactie

Restaurant Syrisch Eten doet mee aan de VegaVrijdag. En om dat te vieren zijn er 4 bijzondere restaurantavonden gepland, met vegetarische en veganistische gerechten. Tijdens de avonden vertelt de Syrische eigenaar over zijn leven en werken in Syrië en over zijn nieuwe start in Nederland. De eerste twee avonden waren binnen enkele uren vol geboekt. Daarom zijn er nog 2 avonden bij gepland. Wie erbij wil zijn, kan zich hiervoor (snel) aanmelden.

Normaal gesproken organiseert vrijwilligersinitiatief VegaVrijdag Apeldoorn en omstreken slechts 1 vega-restaurantavond per maand, elke keer bij een ander restaurant. Vanwege de populariteit van de Syrische vega-avond zijn er maar liefst 4 restaurantavonden deze maand. Tijdens deze avonden kost een vega 4-gangenmenu slechts 16 euro per persoon. De eerste twee avonden -op woensdag 4 en 11 april- waren binnen enkele uren vol geboekt. Daarom zijn er twee extra avonden gepland op dinsdag 17 en 24 april. Hier is iedereen welkom, of je nu omnivoor, flexitarier, flexanist, vegetariër of veganist bent.

Tijdens de eerste avond, afgelopen woensdag, vertelde eigenaar Soury Alliessa dat vegetarisch eten in Syrië heel normaal is. De meeste Syriërs zijn gewend om slechts 1x per week vlees te eten. Hierdoor zijn er heel veel vegetarische en veganistische gerechten in de Syrische keuken. Hij wil iedereen hiermee graag kennis laten maken.

Soury Alliessa komt uit een echte restaurantfamilie. Zijn vader had in Syrië ook een restaurant en als zoon hielp hij daarin van jongs af aan mee. Toen hij na 3 jaar oorlogsgeweld naar Nederland vluchtte, was het moeilijk om hier werk te vinden omdat hij de Nederlandse taal moeilijk vindt. Maar koken kan hij als de beste en voedsel spreekt een eigen taal. En daarom begon hij zijn eigen restaurant Syrisch eten aan de Beekstraat 24 in Apeldoorn.

Hij vindt het heerlijk om samen met onder andere zijn eigen zoon en vriend/medewerker/tolk Carlos Nederlanders kennis te laten maken met de heerlijke Syrische keuken. Hij is erg dankbaar voor de hartelijke manier waarop hij in Apeldoorn is ontvangen. Dezelfde hartelijkheid is terug te vinden in zijn restaurant: iedereen die binnenkomt krijgt een warm welkom en een kopje sterke Syrische koffie. Hij droomt ervan dat hij op een dag terug kan naar Syrië en dat hij alle hartelijke mensen, die hij hier heeft ontmoet, daar mag begroeten en kennis mag laten maken met zijn prachtige land.

Wie ook bij een Syrische vega-avond aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden viainformatie@vegavrijdagrestaurants.nl. Graag bij reservering melden welke datum (17 of 24 april) de voorkeur heeft en of je vegetarisch of veganistisch wilt eten.

Meer informatie is te vinden op: www.facebook.com/vegavrijdagapeldoorn. Na de georganiseerde restaurantavonden kunnen gasten natuurlijk altijd terecht voor vegetarische en veganistische gerechten bij restaurant Syrisch Eten. En op vrijdag krijgen gasten die meedoen aan de VegaVrijdag ook nog een gratis gerechtje erbij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!