Veel nieuwe woningen op de planning in Veldhuis en Kayersmolen-Noord

Woensdag 1 december 2021

Door Tim Uilen

Zowel Veldhuis, tussen Molenstraat-Centrum en het spoor, als Kayersmolen-Noord zullen flink op de schop gaan. Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk, wel zal je deze wijken niet meer herkennen. Dus wat staat er hier op de planning? Veldhuis en Kayersmolen-Noord zullen ongeveer 1400 nieuwe woningen verwelkomen. Moderne gebouwen, veel groen en een variatie aan woningen. Ook zal 35 procent van de woningen in Kayersmolen-Noord sociale huurwoning zijn. Als je die lijn doortrekt naar Veldhuis, dan zit je in totaal aan bijna 500 woningen in dit segment te denken.

Veldhuis

Momenteel is Veldhuis een gebied waar veel huizen staan en genoeg industriële geschiedenis ligt. Bijna al deze huizen zullen blijven staan, terwijl bepaalde industriële delen het straatbeeld ook niet zullen verlaten. Denk bijvoorbeeld aan de schoorsteenpijp, de fotovakschool en de voorkant van het gebouw waar Royal Talens in zit. Veel andere gebouwen worden dus wel gesloopt, maar de materialen hiervan worden deels hergebruikt in de nieuwe ontwikkelen. Ondanks dat er veel moderne gebouwen bijkomen, moet Veldhuis nog wel iets industrieels uitstralen.

Een groot gedeelte groen moet toegevoegd worden met het Kayersbeekpark, waarbij deze beek doorgetrokken wordt tot aan Veldhuis. Daarnaast wil de gemeente een Kanaalpark creëren, maar dat betekent ook dat er meer rust nodig is. Momenteel is dit gebied langs het Kanaal redelijk druk met verkeer, voornamelijk door de 2 supermarkten die er zitten. In de plannen staat dat in de lange termijn deze supermarkten hier verdwijnen, maar er staat nergens dat er hier iets voor terugkomt. De dichtstbijzijnde supermarkt is dan de DekaMarkt aan de 2e Johannestraat, dus aan de andere kant van het spoor.

Kayersmolen-Noord

Ook hier zullen veel gebouwen blijven staan; waaronder woningen, ZER055, het grote gebouw op de hoek van de Kayersdijk en Mezenweg en nog een aantal karakteristieke gebouwen. Deze gebouwen moeten, net zoals bij Veldhuis, het gebied een industriële uitstraling geven. In Kayersmolen-Noord wordt groen ook belangrijk, maar door het aantal benodigde parkeerplekken is dit lastig. Daarom worden er onder de 3 woningclusters parkeergarages geplaatst. Hier bovenop komen dan parken, die dienen als een binnenhof voor de omringende woningen en appartementen. Naast de sociale huurwoningen komen hier ook middeldure huur- en middeldure/dure koopwoningen. Dit gebied wordt straks niet alleen voor wonen gebruikt, maar er komen daarnaast verschillende horeca en kantoren. Wanneer deze projecten van start gaan is nog niet duidelijk

Meer informatie over ontwikkelingen langs het Kanaal? Lees dan op vrijdag 3 december het nieuwste deel van onze reeks Stadsplan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!