Verdeel en heers

Donderdag 10 juni 2010

Door apeldoornextra

De teller voor de subsidiebegroting 2010 loopt op tot bijna 49,3 miljoen. Grootontvangers zijn Accres met ongeveer 11,5 miljoen euro, CODA met een ruime 7 miljoen en schouwburg Orpheus met 3,7 miljoen. Wisselwerk toucheert ongeveer 4,7 miljoen. Dwergontvangers staan ook op de lijst. Zo staat voetbalvereniging Alexandria op de begroting voor wel 32 euro. Schaakstad Apeldoorn krijgt al meer dan het dubbele: 96 euro.

Een interessante vraag is of je wel subsidies onder de 1.000 euro moet toekennen, al zou het alleen al zijn vanwege de administratieve afwikkeling, want die verschilt niet per toegekende subsidie. De vraag is ook wat je bereikt met subsidies. Die zijn ooit ingesteld om activiteiten te stimuleren die er anders niet gekomen zouden zijn.

Wat krijgen we en wie controleert?
Er zitten veel verschillen in de hoogten van toegekende subsidies. Waarom krijgt de een meer dan de ander? Misschien moet je niet achteraf verantwoorden wat er met het geld is gedaan maar wat de effecten waren. Misschien moeten de subsidieontvangers een klein rapportje (digitaal) overleggen. Dan kun je ook nagaan of er andermaal aanleiding is om weer of meer subsidie te verstrekken. Het is tenslotte overheidsgeld waarmee gewerkt wordt.

De rekenkamercommissie onderzoekt de effectiviteit van het gemeentebeleid en of geld goed en doelmatig wordt besteed. De commissie heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het gemeentelijk subsidiebeleid. Het werk van de commissie gebeurt objectief en onafhankelijk.

Wat kan er anders?

Afgezien van de inspanningen die het kost om vele subsidieaanvragen te honoreren lijkt de vraag op zijn plaats wat het doel is van het verdelen van gelden over zoveel verschillende doelen, organisaties en verenigingen. Het effect van maatschappelijke relevantie is duidelijk. Daarop wordt de toekenning van subsidies in de komende tijd ook veel scherper beoordeeld. Vervolgens moet wellicht gewerkt worden aan genereren van andere financiële bronnen.
Misschien is het kenmerk van nieuw en ander beleid dat er meer wordt gefaciliteerd door de gemeente, dat er gekeken wordt naar een nog praktischer en professioneler besturen van clubs en organisaties.
Nieuwsgierig naar het hele artikel en mogelijke gevolgen? Lees ApeldoorNEXTra!

(tekst: Peter Eemsing en Chris Wolters)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!