Verhalen achter minibiebjes: Martijn Schuurman

Zondag 1 januari 2023

Door Nikki Vredenberg

Er zijn veel redenen om gebruik te maken van een minibieb. Je hoeft bijvoorbeeld geen geld uit te geven aan nieuwe boeken en als het om ruimte gaat kun je het boek nadat je het gelezen hebt weer terug in het minibieb zetten. Maar die minibieb staan er niet ineens. Iemand heeft erover nagedacht en vervolgens iets gedaan met dat idee. Waarom begint iemand een minibieb en hoe is het om een minibieb te hebben? Deze week vertelt Martijn Schuurman leuke anekdotes over en ervaringen met zijn minibieb.

Hoe is het idee ontstaan?

“Omdat ik iemand ben die graag dingen bouwt en het leuk vindt om anderen daarmee te inspireren, had ik voor mijn 60e verjaardagsfeest een minibieb bouwpakket gemaakt waarmee de gasten aan de slag konden gaan. Dat is er toen niet van gekomen dus uiteindelijk heb ik hem zelf in elkaar gezet. Dat is denk ik ruim een jaar geleden.”

Begon de kast leeg?

“Nee, we begonnen met een flinke basis uit onze eigen boekenkast. Soms denk je wel eens  ‘oh, die kast wordt nu wel heel erg leeg, maar een paar dagen later zie je dan dat de bieb weer helemaal vol staat. Ik zie ook vaak oudere dames langskomen op de fiets met fietstassen. Die halen er dan boeken uit of zetten er iets in.”

Levert het aanspraak op?

“Als ik buiten aan het werk ben of net naar mijn deur loop en er komt iemand naar onze minibieb, dan maken we soms een praatje. Eén keer heeft er ook iemand aangebeld. Dat was iemand uit het buitenland en die vroeg of hij er gewoon een boek uit mocht pakken. Dat staat wel op het kastje, maar ik denk dat hij geen Nederlands sprak.”

Hoe vindt u het om een minibieb te hebben?

“Ik vind het vooral leuk dat je zo op een duurzame manier je boeken een tweede, derde of misschien wel vierde leven kunt geven. En dat mensen ervan genieten, dat merk je gewoon.

Zit er wel eens iets anders dan boeken in de minibieb?

“Ik leg er soms wel eens iets anders in, zoals laatst een bon voor een kersthuisje van de postcodeloterij, of bijvoorbeeld toiletartikelen. Er is altijd wel iemand die dat leuk vindt of kan gebruiken.”

Heeft u iets verrassends meegemaakt?

“Nog nooit. Van te voren was ik daar wel bang voor. Er is veel uitgaansverkeer in onze straat, vooral fietsers. Er worden regelmatig antennes en spiegels van auto’s gesloopt dus ik kon alleen maar hopen dat ze het kastje zouden laten staan. Gelukkig is er nog nooit iets gebeurd. Ik heb er wel eens boeken uitgehaald die er slecht aan toe waren. Die bestonden dan niet eens meer uit één stuk.”

 

Ben of ken jij iemand met een leuk verhaal over een minibieb? Mail ons en wie weet zijn jouw verhalen binnenkort ook te lezen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!