Verwijderde boom zorgt voor lege zitplaats

Woensdag 3 maart 2021

Door Tim Uilen

Apeldoorn Direct

De boom bij de zitplaats naast kapper Dullers en ACEC is weggehaald. Daar, aan de Roggestraat, kon de boom onder de omstandigheden niet meer groeien. Op deze plek was de waterdoorvoer niet goed genoeg voor de boom om te overleven. “Het is de bedoeling dat er op dit stuk nieuwe groen en een nieuwe boom voor terugkomen”, zegt Roel van Vemde, persvoorlichter van de Gemeente Apeldoorn. De exacte plannen van de gemeente zijn nog niet bekend. Ze gaan kijken hoe deze plek kan veranderen, zodat de nieuwe boom in de toekomst beter kan groeien. Op Google Maps is nog goed te zien hoe de boom er voorheen uitzag.

Stadsnatuur

Apeldoorn heeft in de stad veel van deze boombunkers en heeft voor deze hoeveelheid bomen in 2018 de prijs ‘European City of the Trees’ gewonnen. Boombunkers zorgen ervoor dat bomen in de stad kunnen overleven. De wortels van een boom kunnen door de constructie ondergronds blijven groeien en zitten zo bovengronds niet in de weg. Deze constructies zijn door de stad heen te zien en maken deel uit van een groter plan.

‘Het Stadspark van Apeldoorn’ is een plan om de binnenstad van Apeldoorn groener te maken. Veel groen in de binnenstad geeft voor velen een bron van ontspanning en veiligheid, daarnaast wil de gemeente ervoor zorgen dat je merkt dat de Veluwe dichtbij is. Boombunkers worden bij dit plan veel ingezet en achter veel van deze boombunkers zit Anton Dekker, boomspecialist van de gemeente Apeldoorn.

Storywalk

Als je meer over boombunkers en stadsnatuur wilt weten, dan kan je de Storywalk ‘Stadsnatuur’ lopen. Tijdens de audiotour van ACEC neemt Anton je mee door Apeldoorn en de vele groene plekjes die de stad te bieden heeft. Ieder stukje groen heeft een verhaal en tijdens de tour zal je bij een aantal van deze plekken stilstaan. Aan het einde van de Storywalk zal je een stukje wijzer zijn over de onzichtbare natuur die Apeldoorn een groene stad maakt. Via de gratis Storywalk-app kan je de audiotour lopen, de tour zal ongeveer 60 minuten duren. Met de QR-code bij het ACEC gebouw kan je beginnen met de Storywalk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!