[VIDEO] Oranje volleyballers ‘back to school’ in Apeldoorn

Donderdag 5 september 2019

Door Amrutha Mol

Het is weer september en dat betekent dat de Apeldoornse basisscholen weer begonnen zijn. Voor veel kinderen zijn de normale lessen weer begonnen, maar voor groep 6 tot en met 8 van Apeldoornse basisschool De Bongerd in de wijk de Maten stond er vandaag, donderdag 5 september, wel iets bijzonders op het programma. De ‘oranje’ volleyballers Robbert Andringa en Just Dronkers kwamen vandaag een volleybalclinic geven. Dit alles als opwarmertje voor het CEV EuroVolley 2019, waarvan de achtste en kwartfinales op zaterdag 21 en maandag 23 september gespeeld worden in het Omnisport.

De juf van groep 8, Marinde van de Giessen, heeft samen met haar leerlingen uitgekeken naar de komst van de volleyballers. ,,Ongeveer 1 week geleden zag ik een advertentie op Facebook waarin werd gevraagd of er nog Apeldoornse basisscholen interesse hadden in een volleybalclinic, gegeven door heren uit het nationaal heren volleybalteam. Daar heb ik op gereageerd, aangezien ik sport en beweging voor kinderen leuk en belangrijk vind. Dit leek mij een mooie kans om de bovenbouwleerlingen kennis te laten maken met sport op een andere manier dan alleen de gymlessen.” Maandag werd het nieuws aan de leerlingen vertelt. ,,De kinderen reageerden heel enthousiast, sommigen hebben vragen bedacht en willen graag een foto voor op hun Instagram profiel.” Het blijft niet alleen bij een middagje sporten met Robbert Andringa en Just Dronkers, de kinderen van basisschool De Bongerd gaan samen met de leerkrachten het EK volleybal ook echt volgen.

Gezonde spanning onder de jonge sportievelingen

De leerlingen van De Bongerd kwamen een beetje nerveus lachend binnen. ,,Ik denk dat ze eerst even de kat uit de boom kijken, maar dat ze daarna wel los gaan met vragen en lekker mee willen volleyballen”, zegt juf Marinde. Er zitten sportieve leerlingen tussen, sommigen hebben zelfs kniebeschermers aan voor de clinic. Lotta Grashuis (11 jaar) uit groep 8 had veel zin in vandaag. Ze is zelf ook erg sportief. ,,Ik zit zelf op hockey en dansles, dus toen ik hoorde dat we vandaag met bekende volleyballers mochten spelen was ik erg enthousiast.” Het is niet de eerste keer dat Lotta met Nederlandse sporthelden in aanraking komt. ,,Vorig jaar mocht ik met mijn hockeyteam naar de Nederlandse hockeydames. Dat was erg gaaf.” Kyan Bakker (10 jaar) uit groep 7 heeft zelf niet zoveel affiniteit met volleybal, maar heeft de ambitie om een goede turner te worden. Op de vraag of hij het spannend vind om de ‘lange mannen’ van het herenteam te ontmoeten, zegt hij: ,,Nee niet echt, ik dacht: laat ze maar komen!” De meeste leerlingen hadden leuke vragen bedacht. Kyan ook: ,,Ik vraag me af wat voor de spelers het leukste toernooi was.”

Robbert en Just gaan ‘back to school’

De Oranje heren gaven een korte presentatie gegeven over wie ze zijn, wat ze doen en hoe de kinderen het beste uit zichzelf en elkaar kunnen halen. De kinderen luisterden aandachtig naar wat de sporters vertellen over het volleybal leven en hun voorbereiding op het komende EK volleybal. Met een ontspannen houding vertelt Robbert Andringa: ,,Wij vinden het belangrijk dat kinderen betrokken worden bij sport en we proberen dat zeker te stimuleren door clinics zoals vandaag te geven. Als er kinderen langs de kant staan krijgen zij als eerste een handtekening. We proberen zoveel mogelijk tijd vrij te maken om sport bij kinderen te stimuleren, alle kansen die we daarvoor krijgen pakken we.” Met het komende EK in het vizier hebben de heren intensieve dagen voor de boeg. ,,Wij hebben heel veel zin in het EK! De gevulde tribunes geven energie en de sfeer die er hangt is heel mooi. Het doel is dat we de rondes in Apeldoorn halen.” Tot nu toe gaan de voorbereidingen goed, vertelt hij. De kinderen droegen het al aan: veel trainen, goed slapen en gezond eten.

Clinic kampioenen

Eenmaal aangekomen in de gymzaal deden de kinderen eerst een warming-up. De kinderen doen zichtbaar hun best om ‘de plank’ oefening zo lang mogelijk vol te houden. Eenmaal opgewarmd gaat het echte werk beginnen. De kinderen gaan in tweetallen overspelen, opslaan/serveren en uiteindelijk ook smashen. ,,Super cool! Die bal ging echt vet hard”, zegt 1 van de groep 8 jongens als Andringa voordoet hoe hij en bal smasht. Esmee Venema (10 jaar) uit groep 7 volleybalt zelf al 5 jaar en weet enthousiast te vertellen over vandaag. ,,Ik vond het echt heel leuk, omdat ik zelf op volleybal zit keek ik extra uit naar deze dag. Ik train 2 keer per week en ik hoop dat ik later ook zo goed wordt.”

Volleyballer Just Dronkers sportte fanatiek mee met de kinderen. ,,De kinderen luisterden geïnteresseerd naar de vragen en deden fanatiek mee met de clinic. Het doel van deze dag is dat kinderen kennismaken met volleybal. Hopelijk gaan ze het een beetje leuk vinden.” Dit is de eerste clinic die de spelers geven in aanloop naar het EK volleybal, maar als het aan Dronkers ligt komen dit soort sportmomenten met kinderen vaker aan bod. ,,We willen vaker dit soort clinics met kinderen doen. Het is best wel een goede promotie voor het EK en zo’n geslaagde dag is zeker voor herhaling vatbaar.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!