Viering Europadag in Apeldoorn eerste aanzet vrijheidsviering: ook mèt Duitsers

Maandag 12 juni 2017

Door David Levie

Als het aan Simon Boon en zijn Gelre Association ligt, vieren we op termijn samen met onze oosterburen de dag waarop Europa het juk van de nazi’s van zich afwierp. ,,Een dag van de Vrijheid’’, aldus de Apeldoorner die zijn ideeën daarover onlangs tijdens de zogeheten Europatage in Beieren uiteenzette. Hij kreeg er een warm onthaal.

Boon kent echter de gevoeligheden aan deze zijde van de oostgrens met nagenoeg alles wat betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog. Daarom wil hij niet aan de traditie van 4 en 5 mei tornen. ,,Dat is nationaal’’, zegt hij met klem. ,,Herdenken en vieren is op deze data aan Nederland voorbehouden. Dagen die bovendien emotioneel geladen zijn. Het zou respectloos zijn om mensen met dergelijke emotionele gevoelens te schofferen.’’
Als aanloop naar de naam Dag van de Vrijheid willen Boon en de zijnen op 9 mei 2020 de Dag van Europa in Apeldoorn uitgebreid gaan vieren. In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. ,,Dat willen we gaan vieren met zoveel mogelijk Europese landen en daar hoort uiteraard ook Duitsland bij’’, aldus de Apeldoorner die in 2013 verraste met zijn invulling van het Ruslandjaar. Daarin was geen ruimte voor politiek, maar lag de nadruk op ontmoetingen met ’gewone’ Russen en hun cultuur en Nederlanders met een Russische achtergrond.

Die lijn wil Boon doortrekken naar de Europadag. De in ons land tamelijk onbekende Europadag staat in de EU-landen sinds 1985 genoteerd op 9 mei. Voor Boon is die Europadag een Dag van de Vrijheid, een Dag van de Democratie. Er wordt stil staan gestaan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een verklaring de aanzet gaf die uiteindelijk zou leiden tot de Europese Unie van nu.

De Britse premier Winston Churchill was Schuman al voorgegaan toen de Tweede Wereldoorlog nog woedde. Duurzame vrede in Europa was in de ogen van deze eigenzinnige staatsman onmogelijk zonder vriendschappelijke betrekkingen tussen de grote buurlanden en rivalen Frankrijk en Duitsland.
,,We zijn nu ruim zeventig jaar verder’’, zegt Simon Boon. ,,Wij onderhouden in Nederland hechte banden met Duitsland. Daar om moeten we ook Duitsland betrekken bij een internationale Europese viering van de vrijheid. Om dat te bewerkstelligen moet je wel een eerste stap durven zetten, en dat doen wij als Gelre Association.’’

De Gelre Association is de opvolger van de stichting Comité Internationale Partnersteden en organiseert jaarlijks het culturele evenement WorldProef in het Oranjepark. In 2018 staat Indonesië centraal. ,,Maar om onze bedoelingen voor een Dag van de Vrijheid duidelijk te maken is er ook voor Duitsland in 2018 dan een prominente plek ingeruimd.’’
Een uitgebreid interview met Simon Boon en zijn opzienbarende plan is morgen (13 juni) te lezen via de mediakanalen Apeldoorn Direct.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!