Virus verpest ontmoeting Apeldoorn-Düsseldorf
Door David Levie
Ze zouden deze dagen tijdens herdenkingsbijeenkomsten (16 en 17 april) bij elkaar op bezoek gaan; leerlingen van het Veluws College Mheenpark uit Apeldoorn en leeftijdgenoten van het Friedrich Rückert Gymnasium uit Düsseldorf. Het coronavirus maakt deze plannen echter onmogelijk. Sneu ook voor Simon Boon en de zijnen van Gelre Assocation International, de architect achter deze bijzondere uitwisseling in het kader van 75 jaar Vrijheid. Want tot die uitwisseling van scholieren is het wél gekomen.
Ook zijn banden aangehaald tussen Apeldoorn en de hoofdstad van Rhein-Westfalen. Het is een eerste stap naar een gemeenschappelijk herdenking met Nederlander én Duitsers. Te beginnen met jongeren, die de oorlog alleen uit de geschiedenisboekjes kennen. De beide burgemeesters van de steden hebben elkaar vorig jaar ontmoet in het Oranjepark. Leerlingen van scholen uit beide steden hebben elkaar getroffen en ook cultureel zijn er vorderingen geboekt.
ACEC
Zo heeft Gerrit Steenbergen, de directeur van ACEC, in Düsseldorf collega’s opgezocht van de zogeheten Mahn und Gedenkstätte, een museaal informatiecentrum, vlakbij de Rijn, waar vooral jongeren (scholieren), maar ook volwassenen hun licht kunnen opsteken over Düsseldorf in oorlogstijd en de impact daarvan op het Düsseldorf van nu. Dat gebeurt op een voor Apeldoornse begrippen ongekend hoog niveau. De geplande manifestaties van Steenbergen en zijn Duitse collega’s zijn weliswaar opgeschort, maar zodra er weer over en weer gereisd kan worden, pakken ze de draad weer op.
Dankzij Simon Boon weten we nu dat met name in de laatste oorlogsdagen de geschiedenis van Apeldoorn overeenkomsten vertoont met die van Düsseldorf. Door tijdig ingrijpen van het verzet zijn beide steden aan een ramp ontkomen nadat er contact was gezocht en gevonden met geallieerde troepen. In Apeldoorn waren dat de Canadezen die afzagen van een beschieting nadat ze te horen kregen dat de Duitsers zich al grotendeels uit de stad hadden teruggetrokken. De Amerikanen die Düsseldorf in de tang hadden, zagen af van nóg en waarschijnlijk een fataal bombardement toen ze de verzekering kregen van een vrije doortocht. De Düsseldorfers die dat bewerkstelligden werden alsnog door fanatieke nazi’s opgepakt en 9 uur voor de bevrijding gefusilleerd.
,,Vandaag, donderdag 16 april, zouden wij met elkaar deelnemen aan de herdenking van de bevrijding in Düsseldorf bij het herinneringsmonument, een Apeldoornse scholier zou daar spreken”, laat Simon Boon weten. ,,Een dag later, op vrijdag 17 april zouden wij met elkaar deelnemen aan de herdenking van de bevrijding in Apeldoorn, in het Oranjepark. Een Duitse en Nederlandse scholier zouden de fakkel aan de burgemeester overhandigen die daarmee het bevrijdingsvuur zou ontsteken. Een scholier van Düsseldorf zou daar spreken. Jammer dat we elkaar dit jaar rond deze tijd niet kunnen ontmoeten. We weten allemaal waarom.”
Wie meer wel weten over de toespraken en wederzijdse ontmoetingen tussen Apeldoorn en Düsseldorf: www.duesseldorf.de/mahn-und-gedenkstaette en/of www.worldproef.nl/gelreassociationinternational.
Vandaag besteedde ook de Rheinische Post aandacht aan de betrekkingen en de uitwisseling met Apeldoorn en Dusseldorf.
REACTIES