Vliegveld Teuge: marechaussee wil meer controle

Woensdag 17 januari 2018

Door Roelof Rump

De Koninklijke Marechaussee pleit voor meer toezicht op kleine vliegvelden. De kleine vliegvelden met weinig toezicht zouden nu makkelijk door criminelen te gebruiken zijn voor mensensmokkel, drugshandel en andere criminele activiteiten. Dat er criminelen op kleine vliegvelden actief kunnen zijn, bleek vorig jaar juli op Teuge bij Apeldoorn, waar werd geprobeerd om elf Albanese volwassenen en drie kinderen naar Engeland te smokkelen. Ook werd daar 60 kilo heroïne onderschept die vanuit Engeland onderweg was naar Duitsland (Volkskrant)

Een anonieme medewerker van een kleine luchthaven zegt in Trouw dat er op deze vliegvelden veel onopgemerkt blijft, zeker als de beheerder na zonsondergang vertrokken is. ,,Er zijn hekken, maar je kunt zo het poortje opendoen. Wat er ’s nachts gebeurt zien we niet. We weten niet wat er in de hangars wordt gedaan.”

Meiltje de Groot, directeur van Teuge Airport en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchthavens: ,,Criminaliteit komt voor op de kleine luchthavens”, zegt zij. “Zoals het overal voorkomt.” De Groot benadrukt dat niet de vliegvelden, maar overheidsinstanties zelf daarvoor verantwoordelijk zijn. De marechaussee controleert personen aan de grens; de douane controleert de goederen. (Dagblad Trouw)

Persoonlijke opvatting: Directeur De Groot stelt dat overheidsinstanties verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van criminaliteit. In mijn ogen een gemakzuchtige opvatting die voorbij gaat aan goed “huisvaderschap”. Als bedrijf ben je medeverantwoordelijk voor het handhaven van de rechtstaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!