Voedselbank Apeldoorn dankbaar voor stortvloed aan reacties en donaties

Dinsdag 31 maart 2020

Door Redactie

Archief | Gerard Oltmans

Hartverwarmend. Zo noemt Hetty Heddema van de Voedselbank Apeldoorn de reacties die de Voedselbank de afgelopen weken heeft gekregen. Flink wat instanties en bedrijven brengen producten naar de Voedselbank, donaties stromen binnen en ook de lijst van vrijwilligers is flink uitgebreid.

,,Hier zijn we heel blij mee”, zegt Hetty. ,,Kijk bijvoorbeeld naar alle hulp van vrijwilligers die voor ons klaarstaan. We hebben een hele lijst waar we tot nu toe nog geen gebruik van hebben hoeven maken. Wij hebben zelf namelijk onze vrijwilligers ook wat in moeten perken, want anders staat onze hal vol. De vrijwilligers die we nu hebben, kunnen het gelukkig nog aan. Maar onze zorg is natuurlijk wel dat ze het aan het eind van de rit ook nog aankunnen. Dus dan is het heel fijn om een lijst te hebben met mensen die zeggen dat ze kunnen inspringen waar nodig.”

Zelf producten kopen

Daarnaast benadrukt ze het belang van donaties. ,,Momenteel loopt de toevoer en aanvoer van producten nog, omdat er nog veel grote partijen van de horeca en Defensie en andere partijen binnenkomen. Maar op een bepaald moment gaat het gegarandeerd stokken en dan kunnen we die donaties gebruiken om daar zelf producten mee te kopen. En als je dan bijvoorbeeld zuivel wil uitdelen, dan zal je dat gewoon moeten aanschaffen. En daar heb je dat geld voor nodig.”

De supermarkten hadden de afgelopen weken maar weinig over. ,,Dat wordt momenteel goed aangevuld door die aanvoer vanuit de horeca en Defensie. Defensie heeft bijvoorbeeld ook een gigantisch pakket geleverd, want die konden het ook niet kwijt. Daarnaast is er vanuit een groothandel een hele lading met kant- en klare maaltijden gekomen. Die krijg je normaal niet, maar daar zijn we in deze situatie natuurlijk hartstikke blij mee.” Ze merkt op dat brood is in eerste instantie enorm gehamsterd werd. ,,Dat hebben we flink gemerkt, maar dat is nu ook weer op orde. We hebben nu nog hele mooie pakketten om uit te delen, maar of dat zo blijft, dat is echt koffiedik kijken.”

Groei van klanten

Hetty vertelt dat ze bij de Voedselbank nu al het aantal klanten zien toenemen. ,,Dat komt zonder meer door de coronacrisis. Het duurt altijd even voordat klanten bij ons binnenkomen, omdat ze altijd via een hulpverleningsinstantie binnenkomen, zoals de Kap of Stimenz. Daar zit dus wat vertraging in, maar we zien dus nu al een duidelijke toename. Compensatie die er is voor mensen die geen inkomen hebben, daar red je het misschien een maand op of 2, maar dan houdt dat ook op. En daar zullen ongetwijfeld ‘korte klanten’ tussen zitten, die weer weg zijn als de situatie weer als vanouds wordt, maar als ze wel blijven, dan is het bij ons ‘alle hens aan dek’.”

Het streven is om, zeker in deze tijd, open te blijven. ,,We hebben wel onze uitgifte behoorlijk aangepast”, legt Hetty uit. ,,We hadden gelukkig al onze nieuwe winkel. We hadden de klanten verdeeld over 9 momenten per week. Nu mogen er in de wachtruimte maximaal 5 klanten per keer. En met een ruime afstand ertussen. Onze vrijwilligers pakken dan de producten en stellen een pakket samen. En dat pakket moeten de mensen dan meenemen. Want is een product aangeraakt, dan mogen we het niet meer terugzetten. Nu mogen ze dus even niet zelf kiezen. Wel geven we ze de keuze of ze bijvoorbeeld rundvlees willen, kip of vis.”

Ze is blij dat alle klanten hier ook begrip voor hebben. ,,Onze klanten zijn ontzettend dankbaar. Dat krijgen we elke keer weer terug van ze, dat ze heel blij zijn dat we er gewoon nog zijn. We gaan dan ook proberen zo lang mogelijk door te draaien, totdat bij ons de benen er ook onderuit vallen.”

Vertrouwde plek

Zij ziet ook dat veel Voedselbanken dichtzitten. ,,En dan zijn daar ook wel weer noodmaatregelen voor. Maar het mooie is juist om het ritme er een beetje in te houden. En dat je dan toch naar je vertrouwde plek kunt, nu dan even zonder dat kopje koffie, dat is denk ik heel veel waard. Juist voor deze groep.”

De Voedselbank valt inmiddels wel onder de ‘cruciale beroepen‘ die de overheid heeft samengesteld. ,,Eerst niet, maar dat was even een discussie met Voedselbank Nederland en Den Haag en vorige week is dat beklonken. Dus wettelijk gezien kunnen we gelukkig sowieso gewoon openblijven.”

Wil jij ook een bijdrage leveren aan het in stand houden van de diensten die de Voedselbank Apeldoorn levert? Doneer dan via de donatiepagina van de Voedselbank.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!