Voedselbank Apeldoorn stunt met gratis winkelen

Dinsdag 31 augustus 2021

Door Redactie

Vanaf vandaag kun je ze maar zo zien: de grote, oranje borden langs de weg met de opvallende tekst: ’15 minuten gratis winkelen!’. Kijk je nog eens, dan valt de afzender Voedselbank Apeldoorn misschien op. Het blijkt om een actie te gaan ‘voor iedere Apeldoorner die het even nodig heeft’. In 2021 bestaat Voedselbank Apeldoorn 15 jaar, maar dat is volgens vrijwillig communicatiemedewerker Anna Weuring geen reden voor een feestje. “We zouden graag overbodig zijn, maar helpen zo lang het nodig is en willen daarom bij dit jubileum stilstaan.” De borden die 15 minuten gratis winkelen aanbieden staan er volgens Weuring dan ook met een knipoog.

15 minuten gratis winkelen

“Bij ons kan iedereen die het even nodig heeft ‘gratis’ winkelen, mensen die tijdelijk voedselhulp nodig hebben”, vertelt Weuring. “Deze campagne maakt dat op een opvallende manier duidelijk.” Met de borden langs de weg is er ook een nieuwe pagina op de website van Voedselbank Apeldoorn gekomen, waar bezoekers meer over de werkwijze kunnen ontdekken. “Veel mensen denken bijvoorbeeld dat we nog voedselpakketten uitdelen, terwijl we al bijna twee jaar gebruik maken van een innovatief supermarktmodel.”

De borden met ‘15 minuten gratis winkelen’ staan twee weken langs de weg. “En we gebruiken ook andere media om ons verhaal onder de aandacht te brengen.” Want er heerst nog veel schaamte rondom de Voedselbank, maar de stichting wil blijven vechten om duidelijk te maken dat het echt iedereen wel eens kan overkomen.

Al 15 jaar, goed voor elkaar

De Voedselbank in Apeldoorn ondersteunt vanuit haar pand aan Kanaal Noord wekelijks zo’n 250 huishoudens, ongeveer 700 mensen. Al deze mensen worden geholpen door een team van pakweg 75 vrijwilligers die zich inzetten voor ‘iedere Apeldoorn die het even nodig heeft’. “In 2006 begonnen we met 50 vrijwilligers in de oude wasserij van firma Goudkuil aan de Veenweg”, vertelt Weuring. “In het begin gaven we zo’n 54 pakketten uit.” In 2008 verhuisde de Voedselbank naar de huidige locatie, waardoor de stichting steeds meer vanuit één centraal uitgiftepunt werkte: “De oude uitgiftepunten, bijvoorbeeld in de voormalige Sebastiaanschool in Zuid kwamen hierdoor één voor één te vervallen.”

Waar de Voedselbank eerst de nog altijd bekende voedselpakketten uitgaven zijn ze ondertussen dus overgestapt op een zogeheten supermarktmodel, waarbij klanten deels zelf hun boodschappen uitkiezen. “Zo krijgen ze producten die ze ook echt willen gebruiken en gaan wij nog meer voedselverspilling tegen, naast de voedselhulp één van onze pijlers.”

Die verandering naar supermarktmodel kwam in 2019, toen ook de nieuwe wachtruimte werd geopend. “Nu kunnen klanten op 3 dagen en verschillende tijdstippen hun boodschappen doen en vooraf wachten in de wachtruimte, waar ook een vrijwilliger aanwezig is voor een praatje — maar alleen als iemand dat zelf wil.”

Donaties broodnodig

Hoe lang de Voedselbank nog nodig is, is niet duidelijk, aldus Weuring: “Nog 15 jaar? Nog veel langer? Niemand weet het. We zijn druk om alle Apeldoorners die het even nodig te blijven helpen, dat is ons doel. Met deze actie willen we mensen die het wel nodig hebben, maar ons nog niet gevonden hebben bereiken. En de nood van voedselhulp onder de aandacht blijven brengen.” Het blijft broodnodig om de Voedselbank onder de aandacht te brengen, want de stichting draait volledig op donaties. “Dat kan maandelijks, maar ook eenmalig. En echt alle beetjes helpen”, aldus Weuring.

“Namens voorzitter Johan Kruithof en alle vrijwilligers willen we graag iedereen bedanken die ons de afgelopen 15 jaar heeft gesteund, op wat voor manier dan ook. Zonder deze steun was 15 jaar Voedselbank Apeldoorn onmogelijk geweest!”

Meer te weten komen over de ‘15 minuten gratis winkelen’ campagne kan via de website van Voedselbank Apeldoorn. Wilt u doneren? Dat kan via dezelfde pagina. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!