Voedselbank cadeaukaartenoproep overtreft stoutste verwachtingen

Vrijdag 6 november 2020

Door Redactie

Eigen foto

Nooit verwacht hadden ze het bij de Voedselbank Apeldoorn. Vorige week kon je hier lezen dat de Apeldoornse Jacquelien Jansen spontaan haar ‘Vega Favorieten’ cadeaukaart van de Postcode Loterij had gedoneerd aan de Voedselbank. Naar aanleiding hiervan werd er besloten een oproep te doen aan Apeldoorn: wie doneert ook zijn/haar cadeaukaart? En dat gebeurde; er kwamen veel meer kaarten binnen dan de Voedselbank had durven hopen. Niet alleen uit Apeldoorn, vanuit alle windstreken van Nederland.

Nóg een kaart

Het overtreft onze stoutste verwachtingen, meldt Anna Weuring van de Voedselbank Apeldoorn. “We hebben nu zo’n 400 kaarten binnengekregen!” In het bericht vorige week meldde ze dat ze stiekem hoopte op 260 cadeaukaarten. “Mochten we dat niet redden, dat is natuurlijk ook niet erg, dan gaan we zelf producten halen voor deze bonnen en dan delen we die uit. Want anders vinden we het niet eerlijk; dan kan je de één wel geven en de ander niet”, zei ze toen, omdat ze besefte dat 260 wel erg veel was. Maar nu vertelt ze: “We hebben er zoveel binnengekregen dat we de ‘kleine en de grote huishoudens’ de komende week nóg een kaart kunnen aanbieden.”

Wel moeten er een aantal nog even gecheckt worden. “Om te kijken of ze wel zijn geactiveerd, omdat het strookje er nog op zit.” Want dat is dus belangrijk dat hij geactiveerd wordt voor gulle gevers ze in de brievenbus van de Voedselbank aan Kanaal Noord 147 doen. “Wij kunnen de kaart niet activeren, er zijn een adres en de laatste nummers van een bankrekening nodig. Als de kaart niet is geactiveerd, kunnen we er helaas niets mee.”

Gigantisch hard gegaan

Anna is enorm blij dat Jacquelien Jansen de aanzet gaf voor de actie. Jacquelien zelf vindt het niet meer dan logisch om dit te doen. “Toen we de cadeaukaart binnenkregen, bedacht ik al snel dat ik hem wilde doneren. Zelf hoeven we gelukkig geen gebruik te maken van de Voedselbank en met deze kaart kan je toch een heel gezin voorzien van een lekkere maaltijd.” Zelf had ze, toen de oproep geplaatst was, zo een hele stapel cadeaukaarten binnen om ook nog naar de Voedselbank te brengen. “Zo zijn er mensen die het een gedoe vinden zoiets uit te geven, en het zou toch zonde zijn als het dan in de prullenbak terechtkomt. Daarnaast waren er al 4 buurvrouwen en 2 collega’s van mijn werk die hem wel wilden doneren.”

Zelf had ze daardoor ook wel een beetje verwacht dat de actie een succes zou worden. “Maar 400 cadeaukaarten in ruim een week, dat is echt gigantisch hoe hard het is gegaan”, vindt ze. “Ik denk ook dat mensen in deze coronatijd misschien ook wel wat vrijgeviger zijn. Je ziet nu hoe makkelijk het gaat, mensen van dichtbij die bijvoorbeeld nu hun baan verliezen. Het is een lastige situatie voor iedereen, maar voor deze mensen helemaal.”

Overigens mag je je kaarten blijven doneren, meldt Anna. “Van de overgebleven kaarten gaan we dan basisproducten kopen en/of geven we door aan organisaties die ze ook goed kunnen gebruiken.” De kaarten zijn nog tot en met 15 november te besteden.

Geld nodig

Behalve cadeaukaarten kan de Voedselbank momenteel wel een financiële steun gebruiken. Want door de coronatijd blijft er ook bij bijvoorbeeld supermarkten maar weinig over. De Voedselbank ondersteunen kan via de website van de Voedselbank Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!