Help de bevolking van Oekraïne

Volle bak bij startavond VegaVrijdag van de Brugwachter

Dinsdag 3 maart 2015

Door Redactie

Restaurant de Brugwachter is alweer het 14e restaurant dat meedoet aan het succesvolle vrijwilligersinitiatief VegaVrijdag Apeldoorn e.o. Op zondag 1 maart hebben 70 gasten genoten van een heerlijk vegetarisch of veganistisch menu. De organisatoren blikken terug op alweer een geslaagde startavond.

De VegaVrijdag is een initiatief van vier Apeldoorners die ontevreden waren over het aanbod van vegetarische en veganistische gerechten in restaurants. Zij hebben alle Apeldoornse restaurants gevraagd om meer aandacht te besteden aan deze gerechten. Als restaurants dit willen doen, organiseren zij een startavond, waarbij gasten en een gastspreker worden uitgenodigd. Restaurants staan in de rij om mee te doen. Elke maand mag een nieuw restaurant zichzelf presenteren.

Ditmaal was de Brugwachter aan de beurt en binnen anderhalve dag na de aankondiging van de startavond was het restaurant volledig volgeboekt. De organisatoren waren hierover positief verrast. Zelfs Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren had graag willen komen omdat ze het een erg goed initiatief vindt dat past bij de transitie naar een meer plantaardige samenleving, dat duurzamer en diervriendelijker is. Ditmaal kon ze helaas niet, maar een andere keer komt ze graag, zo heeft de politica toegezegd. Eerder waren ook Eerste Kamerlid Niko Koffeman (van de Partij voor de Dieren), de burgemeester en gemeenteraadsleden van verschillende politieke partijen te gast bij een startavond.

Afgelopen zondag was Hans Bouma gastspreker. Deze dichter, schrijver en theoloog vroeg zich in zijn korte lezing af wat voor mens je wilt zijn. ‘Als het gaat om de relatie mens en dier, en dan speciaal het moreel buitengesloten, het vernederde, het geknechte dier, dient zich onontkoombaar de vraag aan: Wat voor mens wil je zijn, hoever reikt humaniteit?’ Een indrukwekkende lezing, heerlijke gerechten en een gezellige sfeer zorgden voor een startavond die voor herhaling vatbaar is. Wie interesse heeft in volgende startavonden, kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief op www.vegavrijdagrestaurants.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?