Vrijwilligerswerk geeft Debbie en mevrouw Kusters een glimlach

Donderdag 20 juni 2024

Door Redactie

Debbie Koenen (31) is een bekende verschijning in Apeldoorn. Naast haar hobby’s, zoals wandelen en haken, zet zij zich met hart en ziel in voor vrijwilligerswerk. “De oudere doelgroep vind ik het leukst. Ze hebben zoveel te vertellen en ik geniet met volle teugen van hun verhalen,” zegt Debbie.

Start vrijwilligerswerk

“Een krantenknipsel wees mij op een mooi initiatief van de Kap,” vertelt Debbie. Na eerdere ervaringen als vrijwilliger twijfelde ze geen moment om opnieuw iets voor iemand te betekenen. Zo begon haar samenwerking met mevrouw Kusters.

Uitdaging

Mevrouw Kusters, een hartelijke en zelfstandige vrouw van 80 jaar, heeft te kampen met Maculadegeneratie, een netvliesaandoening waardoor haar zicht steeds slechter wordt. Hierdoor werd boodschappen doen een uitdaging. Via de Kap vond zij de moed om hulp te vragen en Debbie werd haar boodschappen-maatje. “Tijdens het boodschappen doen ben ik de ogen van mevrouw Kusters. Zo kan zij langer zelfstandig blijven wonen,” vertelt Debbie.

Wekelijkse ritueel

“Bij binnenkomst nemen we eerst samen het boodschappenlijstje door,” legt Debbie uit. Daarna gaan ze samen naar de supermarkt, waar Debbie mevrouw Kusters helpt de bekende route te volgen. Bij thuiskomst praten ze nog even bij onder het genot van iets lekkers. Debbie: “Inmiddels kom ik al anderhalf jaar bij mevrouw Kusters en voelt het alsof ik bij mijn oma binnenkom als ik haar bezoek.”

Wat vrijwilligerswerk oplevert

Debbie vindt veel voldoening in haar werk: “Een glimlach. Het geeft mij veel waardering om iets voor een ander te kunnen betekenen en als ik met een glimlach aankom, krijg ik altijd een glimlach terug.” Ze geniet van het deel uitmaken van iemands leven en de nieuwe verhalen en ervaringen die ze opdoet.

Dankbaarheid

“Het is altijd gezellig als Debbie langskomt. Het voelt heel vertrouwd, zoals oma en kleindochter dat kunnen hebben,” reageert mevrouw Kusters. “Dat ze samen met mij de boodschappen doet betekent zo ontzettend veel voor mij. Ik kan weer op een fijne en zelfstandige manier naar de winkel en geregeld een maaltijd koken voor mijn kinderen. Door haar heb ik echt een stukje zelfstandigheid teruggekregen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!