Wandelen in Apeldoorn

Zaterdag 28 september 2013

Door Tom de Vries

Als actief wandelaar train ik regelmatig in Apeldoorn, dit om in vorm te blijven voor de vele wandeltochten die op mijn agenda staan. Dat hierbij juist Apeldoorn een mooie startlocatie is komt goed uit! Vanaf hier ben je zo in Teuge, Twello, Vaassen en Deventer. Vele smalle bospaden, voorzien van prachtige bomenrijen, brengen de rust in jezelf terug. Met niets dan brood en water in je rugzak kan je dag vaak nog leuker zijn dan een prijzig uitstapje.

Wie wordt er nu niet vrolijk van de mooie natuur om ons heen. Het ene moment bevind ik mij tussen beekjes en heuvels. Het andere moment tussen een ooievaar in rust of te midden van een kudde schapen. Het leven waait je onderweg tegemoet. Tevens kan je even de werkdruk achterwege laten. Wie zijn auto of fiets laat staan komt paden tegen welke anders verborgen blijven tussen woest aandoende struiken. Zo kom je nog eens ergens. Een ander mooi voorbeeld van wandelen is andere wandelaars tegen komen: elkaar vriendelijk groeten en bespreken waar je zoal langs gekomen bent. Dit lijkt misschien vreemd, echter kent de wandelwereld vele wegen.

De meeste wandelaars zijn in bezit van een persoonlijk wandelboekje waar zij hun afgelegde kilometers in neerpennen, voorzien van een stempel en plaatje. Deze krijgt men na het afleggen van een wandeltocht via de Nederlandse wandelfederatie of aangesloten organisaties. Zo heb je prestatielopers en de ‘plezier wandelaar’, beiden genieten evenveel van de tocht. Echter loopt de één het zo snel mogelijk, de ander op z’n gemak.

Na afloop nog even gezellig bijpraten en dan gaat een ieder huiswaarts. Zo heb je hier in Apeldoorn de bekende Apeldoornse Vierdaagse en Avondvierdaagse. Laatstgenoemde is inmiddels al iets minder in trek bij de doorgewinterde wandelaar. Dit omdat sinds kort de vijftien kilometer afwezig is. Niet bepaald aantrekkelijk dus. Vooral omdat je eerst alle drukke schoolklassen moet passeren.
De Apeldoornse Vierdaagse zelf is uiteraard wel de ‘place to be’. Fervente wandelaars van heinde en verre komen hier vier dagen lang genieten van het Apeldoorns natuur.

Mocht het jou ook leuk lijken om eens mee te doen, trek dan vandaag nog een goed paar wandelschoenen aan en begin met het trainen. Wie weet zien wij elkaar volgend jaar? | Foto: Falcon Walk 2013

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!