Wedstrijd: fictieverhalen met maar 55 woorden

Donderdag 8 februari 2018

Door Ben Eggermont

Mieke Gresnigt

Uitgever Schrijverspunt houdt voor de derde keer een wedstrijd voor de beste 55-woorden verhalen. Een 55-woordenverhaal bestaat uit exact 55 woorden met inbegrip van de titel. Het is een fictieverhaal met een duidelijk begin, midden en een slot. Bij voorkeur met een verrassend einde.

De afgelopen 2 jaar ontvingen zij per wedstrijd zo’n 600 inzendingen. De 55 beste verhalen brengt de uitgever jaarlijks in een bundel uit. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan Biblionef, een organisatie die zich inzet voor de verspreiding van nieuwe leesboeken voor kinderen in achterstandsgebieden.

De Apeldoornse Inge van der Waag, die aan de wieg van de Nederlandse 55-woordenverhalen heeft gestaan, onderhoudt de website 55woorden.nl waarin ze haar eigen online-bundel bijhoudt. Iedereen kan zijn 55-woordenverhalen insturen, waarna het aan Inge is of ze een plaats krijgen in haar online-bundel.

Waar is de liefde voor het 55-woordenverhaal ontstaan?

,,Ik ben ooit op dat idee gekomen toen ik op de schrijversvakschool zat, jaren geleden heb ik de deeltijdopleiding gedaan in Amsterdam. Daar was een docent de schrijver Gerard van Emmerik, die mij attent maakte op het boek “The World’s Shortest Stories” van Steve Moss uit Los Angeles, Californië, inmiddels helaas overleden. Steve startte ongeveer 29 jaar geleden met de jaarlijkse ’55-Word-Short-Story’ wedstrijd voor zijn krant The New Times en dat heeft mij geïnspireerd om het in het Nederlands te doen.”

Hoe loopt je eigen online-bundel?

,,Er worden nog steeds verhalen ingestuurd, ook door mensen uit België. Sociale media zijn een uitstekend middel om dit te promoten. Er zitten nu een kleine 200 verhalen in de digitale bundel. Ten opzichte van Steve Moss heb ik de regels een klein beetje aangepast. In plaats van 55 woorden en een titel van maximaal 7 woorden, heb ik de regel 55 woorden inclusief de titel, net iets moeilijker.”

Je geeft op 17 februari de workshop ‘Apeldoorns kort’. Wat houdt dat in?

,,In deze workshop onderzoek en leer je hoe je van een kort verhaal een korte film zou kunnen maken. Dat mag een 55 woordenverhaal zijn maar een langer  verhaal mag ook. De workshop geeft je de handvatten hoe je een filmscenario ontwikkelt en schrijft. Naast het zelf schrijven aan de eerste scenarioversie behandel ik kort de theorie van de klassieke filmstructuur, zoals de eerste, tweede en

van een kort verhaal een korte film maken
derde akte, en het begrip storytelling. Dat wil zeggen: hoe vertel ik een verhaal, wie zijn je personages en wat is hun dilemma. Er moet wel spanning in zitten. Na afloop bezoeken we een voorstelling van een aantal speciaal geselecteerde korte films in de filmzaal van Gigant.”

Meedoen?

Het is op zaterdagmorgen 17 februari van 9:00 tot 14:00 uur. Je kunt je aanmelden op http://www.gigant.nl/programma/

De online-bundel van Inge van der Waag: http://55woorden.nl/

 Je 55-woordenverhaal kun je van 14 t/m 21 februari ter jurering indienen op de site van Schrijverspunt.

De week van het korte verhaal

Voor de zevende keer wordt dit jaar de week van het korte verhaal gehouden van 14 tot en met 21 februari. Destijds een initiatief van LINNAEUS Boekhandel te Amsterdam dat is uitgegroeid tot een bekend fenomeen. In deze week staat het korte verhaal centraal met verschillende activiteiten op verschillende plekken in Nederland en België.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!