Weekboek College: AZC ‘de Kleiberg’

Donderdag 3 maart 2011

Door Paul Blokhuis

Om maar met de deur in huis te vallen: de bewoners van Orden hadden het plan van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om in ‘de Kleiberg’ een asielzoekerscentrum te vestigen niet uit de krant moeten lezen. Namens het college heb ik, voorafgaand aan de te verwachten publicatie in de krant de wijkraad Orden daar mij verontschuldigingen voor aangeboden. Dat had anders gekund, dat had anders gemoeten.

Wat is er aan de hand? Het COA heeft ons college zeer onlangs formeel in kennis gesteld van het voornemen om in de voormalige politie-academie ‘de Kleiberg’ een asielzoekerscentrum te vestigen. In een eerder stadium zijn wij al informeel gepolst door het COA. De bestaande locaties in de omgeving van de Loolaan gaan dicht. Per saldo gaat het aantal asielzoekers dat Apeldoorn huisvest omhoog van circa 250 naar 600. Dit gelet op de wens van het COA en gelet op de omvang van de voormalige politie-academie.

Wij hebben de plannen besproken en het COA laten weten geen inhoudelijke en ook geen planologische bezwaren te hebben tegen de vestiging van een asielzoekerscentrum met deze capaciteit op deze locatie. Wij zijn van mening dat asielzoekers recht hebben op adequate huisvesting. Het bestemmingsplan verzet zich niet tegen de vestiging. Het college stelt ook vast dat bestaande asielzoekerscentra rond de Loolaan en het voormalige tijdelijke centrum in Zuidbroek niet tot overlast hebben geleid.

Volgende stap is het sluiten van een bestuursovereenkomst tussen het COA en het college van B. en W. In deze bestuursovereenkomst zullen afspraken gemaakt worden over randvoorwaarden. De kinderen moeten naar school, hoe wordt de aan- en afvoer geregeld, welke maatregelen moeten er genomen om eventuele overlast voor de wijk zoveel mogelijk te beperken. Hierover gaan wij met de wijkraad en met de bewoners van Orden om de tafel. Daar nemen wij de tijd voor, dat willen zorgvuldig doen.

De vestiging van het asielzoekerscentrum staat wat ons betreft niét ter discussie. Ons college is aangesteld om knopen door te hakken. Om keuzes te maken tussen het algemeen belang en het individueel belang. Het adequaat huisvesten van asielzoekers vindt ons college van algemeen belang. En wij gaan ons best doen om de individuele belangen te waarborgen door het maken van kraakheldere afspraken met het COA.

Paul Blokhuis, wethouder Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!