Weer aan de wandel met het Apeldoorns Gidsen Collectief

Woensdag 29 september 2021

Door Redactie

Apeldoorns Gidsen Collectief

De 1,5 meter regel is komen te vervallen en daarom kan het Apeldoorns Gidsen Collectief, AGC, weer rondleidingen in het centrum verzorgen. In oktober vindt er elke zondag een centrumwandeling plaats. Daarnaast gaat het AGC ook door met de wijkwandelingen, elke zaterdag zal een nieuwe wijk behandeld worden. De wandelingen starten om 14.00 uur, aanmelden voor een wandeling moet minimaal 1 dag van tevoren.

Terugkeer

Op 2 oktober vervolgt het AGC hun wijkwandelingen in het weekend. Ze lopen door de Metaalbuurt, 1 van de best bewaarde tuindorpen in Nederland. Het is in 1918 onder architectuur gebouwd voor de Apeldoornse arbeiders en is een beschermd stadsgezicht. Ongeveer 20 jaar geleden is het gerestaureerd naar de oorspronkelijke stijl en is nu een geliefde woonwijk. De wandeling start in het Bronspark, op de hoek van de Tinweg en IJzerweg.

De 1e centrumwandeling neemt plaats op 3 oktober. De gids laat je tijdens deze wandeling kennismaken met de geschiedenis en architectuur van Apeldoorn. Het startpunt is op de hoek van de Hoofdstraat en de Deventerstraat, vanaf het pleintje vóór juwelier van Hell. Ook wandelt het AGC diezelfde dag op het voormalige Zwitsalterrein. Daar wordt het verhaal verteld van een ambitieuze apotheker, die zijn bedrijf liet uitgroeien tot wereldformaat. Er vinden op die dag ook een aantal verschillende evenementen plaats. Het startpunt is de ingang noord aan de Vlijtseweg, tegenover de Laan van Kerschoten.

Vervolg

Zaterdag 9 oktober wordt er gewandeld door de Parkenbuurt. Het startpunt is aan de Regentesselaan bij de bushalte Prins Hendrikplein. De route gaat door een fraaie wijk met gebogen lanen en grote villa’s. Op zondag 10 oktober begint de centrumwandeling ook weer op de hoek van de Hoofdstraat en de Deventerstraat. De wandeling geeft je een goed overzicht van de ontwikkeling van Apeldoorn, van een boerendorpje in de 19e eeuw naar een stad. De gids vertelt dit bijzondere verhaal aan de hand van foto’s en gebouwen en neemt je mee naar interessante plekken in de Apeldoornse binnenstad.

Voor meer informatie kan je terecht op de website. De wandelingen gaan van start om 14.00 uur en duren ongeveer 1,5 uur. De kosten zijn 5 euro per persoon en opgeven moet minimaal 1 dag van tevoren via de mail.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!