Help de bevolking van Oekraïne

Werkplein Activerium en Felua-groep op weg naar twee nieuwe organisaties

Dinsdag 28 juni 2016

Door Redactie

De gemeenteraad van Apeldoorn bespreekt komende donderdag, 30 juni, de toekomstige organisatie van Werkplein Activerium en de Felua-groep. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het aan werk helpen van mensen die bijstand nodig hebben. Het gaat daarbij zowel om mensen zonder als met een arbeidsbeperking. Het college stelt voor om de huidige organisaties te vervangen door twee nieuwe organisaties.

Eén organisatie wordt een onderdeel van de gemeente dat gericht is op inkomen en één organisatie wordt de uitvoeringsorganisatie Werk. Verantwoordelijk wethouder Johan Kruithof: “We willen dat mensen met een beperking zoveel mogelijk een gewone baan vinden net zoals de mensen uit de bijstand. Daarom is het goed als er één organisatie is die alle mensen aan werk helpt en voor de werkgevers één contactpersoon bij wie zij terecht kunnen als ze nieuwe werknemers zoeken.”

Minder versnippering
De achterliggende gedachte is om versnippering op te heffen. Nu al is Apeldoorn gestart om voor bedrijven één accountmanager namens UWV, Felua-groep en gemeente in te zetten. Die denkt met een bedrijf mee hoe een goede werkkracht gevonden kan worden. Johan Kruithof: “We kunnen tegenwoordig werkgevers een deel van het loon betalen als iemand niet voor 100% kan werken. Dat kan aantrekkelijk zijn. Veel ondernemers willen graag hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen maar willen daarbij zo min mogelijk rompslomp. We maken het zo makkelijk mogelijk.”
Ook de ondersteuning voor mensen die iets extra’s nodig hebben om aan werk te komen, wordt zo goed gestroomlijnd.

Meer met minder
Terwijl de groep die de gemeente aan werk moet helpen groter is geworden, nemen de budgetten voor re-integratie relatief af. Dit betekent een hele uitdaging. Wethouder Johan Kruithof: “We willen de werkzaamheden stroomlijnen in deze nieuwe organisaties zodat we effectiever worden en meer mensen aan werk kunnen helpen.”

Hoe verder?
Op 30 juni spreekt de gemeenteraad van Apeldoorn over het collegevoorstel en het achterliggende koersdocument Door naar werk tijdens de politieke markt. Dit onderwerp raakt overigens niet alleen Apeldoorn. Felua-groep werkt ook voor de gemeenten Epe en Heerde. Het Werkplein Activerium voert taken uit voor de gemeenten Epe, Brummen en Voorst.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?