Whatsapp voor veilige buurt wellicht verleden tijd

Vrijdag 1 september 2017

Door Daniel van Harmelen

Het is nog een groeiende startup dat draait op twee forse geldinjecties; de app ‘VeiligeBuurt’. Maar de nieuwe speler op de markt van ‘veilige buurten’ timmert goed aan de weg en heeft inmiddels ook Apeldoorn aangedaan. Met briefjes in de brievenbus – afzender onbekend – deed de app zijn intrede in de wijk Sluisoord. En daar is het inmiddels populair, met 169 gebruikers.

Dat de whatsapp-buurtpreventie werkt staat inmiddels buiten kijf. Inbrekers worden sneller gepakt als één alerte bewoner de rest van de buurt kan optrommelen om in te grijpen. Maar de whatsappgroepen hebben ook hun problemen. Telefoonnummers moeten openbaar uitgewisseld worden en er wordt nogal eens in gekletst tot ergernis van anderen. De app ‘VeiligeBuurt’ moet daar verandering in brengen, allereerst door het telefoonnummer vaarwel te zeggen.

JE NUMMER NIET LANGER OP STRAAT 

Tim van Belkom zegt te weten waar de problemen liggen. Hij richtte de app samen met Yves Verschueren en Olivier Kerckhoff op om de problemen van de whatsappgroepen op te lossen. Telefoonnummers uitwisselen (waardoor de hele buurt je nummer kent) is verleden tijd, net als oeverloos gebabbel, hoopt Van Belkom. ,,Whatsapp is een topsysteem, maar het is eigenlijk bedoeld voor 1 op 1 communicatie. Groepen wordt al wat moeilijker, zeker als ze erg groot worden. Telefoonnummers moet je uitwisselen, je moet weten bij wie je je moet aanmelden. Wij liepen tegen die barrières aan”, vertelt Van Belkom.

DE WIJKAGENT IS WELKOM

Nog een voordeel van de app, zo hoopt Van Belkom: De wijkagent kan meedoen. En de gemeente. De meldingen komen niet alleen meer van de buurman, maar ook van de wijkagent. Die wijkagent kan ook meekijken met de meldingen die gedaan worden. Er valt nogal wat ellende te kiezen. Van brand, verdachte personen, vermissingen tot vernielingen. Het moet de communicatie tussen burger en overheid en burgers onderling makkelijker maken, zeker wanneer het telt.

ER LIGGEN KANSEN

Er is genoeg vertrouwen in de app, blijkt wel uit de flinke sommen geld die de startup ontvangen heeft. Een ton van Joost Eerdmans, wethouder Veiligheid van Rotterdam, en vijf ton van Innogy, een afsplitsing van de Duitse energiegigant RWE. Dat is genoeg om de lichten nog even aan te houden, maar om de app ook in de toekomst financieel te laten draaien wordt reclame gemaakt, onder andere een beveiligingsbedrijf. Verzekeraars raden de app ook al aan. Geen onlogische keuze volgens Van Belkom, omdat verzekeraars ,,minder hoeven uit te keren als buurten veiliger zijn. Het is dus ook in hun belang”.

De app verspreidt organisch, vertelt Van Belkom. Vandaar ook de mysterieuze briefjes in de brievenbus, die waarschijnlijk van buurtbewoners komen. Dat is precies de bedoeling, vertelt hij. ,,We moeten sterke kernen hebben die samen de app in gang kunnen zetten. We kunnen wel een half miljoen gebruikers hebben, maar als dat neerkomt op 3 gebruikers per buurt, dan hebben buurten er eigenlijk niks aan. Buurten en wijken moeten dit zelf dus oppakken, zodat sterke kernen ontstaan. Dat is in Sluisoord duidelijk gebeurd”.

De app is hier te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!