Help de bevolking van Oekraïne

Whatsapp? What’s Up? Is social media sociaal?

Dinsdag 3 januari 2012

Door Randy Gasper

Over social en nieuwe media wordt gelukkig steeds minder sceptisch gedaan, maar toch zijn ze er nog steeds en ze zullen er altijd blijven. Mensen die leven met de “vroeger was alles beter” houding. Niet erg hoor, want sommige mooie dingen uit het verleden moeten we vooral koesteren, maar nog beter is het dat om mee te nemen naar onze toekomst.

Toch vind ik de komst van social media een uitkomst. Ik heb 4 jaar van mijn leven in een magisch pretpark gewerkt in Parijs en met mensen gewerkt van over de hele wereld: China, Zweden, Canada, Zuid-Afrika, USA… je kan het zo gek niet bedenken. Vroeger – toen ik jong was – zou ik via een postkaart of brief fanatiek zijn gaan schrijven. Dat doe je eerst naar 10 mensen, dan blijf je nog even doorgaan met de 2 mensen die fanatiek terugschrijven, totdat factor tijd ervoor zorgt dat uit het oog, toch (figuurlijk) uit het hart is. Dat was nu eenmaal de communicatie van toen. Brief schrijven, herschrijven, werkweek wachten op foto’s, alles in een envelop doen – wat niet zoveel moeite kost – en vervolgens het hondenweer in voor een postzegel en brievenbus. Een brief met foto’s was soms een weekproces. Een goede mail met foto’s tegenwoordig hooguit een half uur.

Dankzij de komst van Facebook echter ben ik nu nog steeds intensief in contact met diezelfde vrienden over de hele wereld. Soms met een lange mail, dan weer met een kort bericht. Ik kan nu elke dag vragen hoe het met iedereen gaat als ik zou willen en vaak heb ik ook snel antwoord. Ik kan snel iemands leed delen, kan gemakkelijk iemand steunen en ontvang via diezelfde weg ook de nodige steun, vriendschap en liefde in retour. De vriendschap is ooit in persoon gelegd met fysiek oogcontact en goede persoonlijke gesprekken. Het fundament is daarmee gelegd en zal op die manier ook altijd blijven bestaan, social media zorgt ervoor – in elk geval voor mij – dat de vriendschappen niet verwateren. Ik heb inmiddels gereisd naar steden als Venetië, Kopenhagen, London, Göteborg, Malmö, Oslo, New York en meer. Heb kunnen profiteren van ideale slaapplekken, goedkope restaurants, bijzondere culturele feesten bij vrienden en mijn huis en zelfs Apeldoorn dienen als perfect betaalmiddel in retour. Ik heb inmiddels veel buitenlandse vrienden kunnen inspireren met een mooi apenpark, de prachtige natuurlijke omgeving met monumenten als Radio Kootwijk, een leuke winkelstraat, heerlijk eten en een uurtje reizen naar de grote stad Amsterdam.

Nog nooit was het zo makkelijk om via social media zoveel te kunnen doen en delen. Het is natuurlijk maar net hoe je er mee om gaat en wat je te melden hebt. Ook ik zit op Twitter en vanuit mijn persoonlijke account deel ik mijn gevoel, mijn geest, mijn ideeën. Voor honderden mensen schijnbaar boeiend, maar ook voor genoeg mensen niet. Je mag kiezen om mij te volgen, zoals ik kies om anderen te volgen. Ik selecteer graag interessante mensen die ik ken, die mij inspireren, die mij vakmatig interessante dingen kunnen vertellen. Met diegenen die mij volgen deel ik over en weer mooie gedachten, waarvan ik blij en geïnspireerd word. Nog nooit was contact zo eenvoudig.

De uitvinding Skype is natuurlijk ook fantastisch. Zo zie en spreek ik familie in Indonesië, vrienden in Quebec, Canada of een vriendin die net moeder is geworden uit Zweden. Je kan vol emoties en gemeende expressies praten met de ander, terwijl je elkaar ziet en hoort en dat voor € 0,-. Een half uurtje bellen naar Indonesië kost je al minstens € 18,-. Lang leve het internet.

Mensen die nu een beeld krijgen dat ik alleen maar achter mijn PC zit, hebben het mis. Ik zit alleen continue met mijn telefoon in de hand. En ook dat laatste is verre van waar. Dankzij social media spreek ik via Twitter, Facebook, Whatsapp en iMessage steeds simpeler af met vrienden en kennissen. Ik zet die moderne middelen in om heerlijk sociaal af te spreken en elkaar live te ontmoeten in Finnegans of lekker een filmpje te pakken in de bioscoop. En zijn mijn vrienden een keer verhinderd, dan is het ouderwetse bellen nog altijd een optie om elkaar even goed bij te praten. Nog nooit was mijn sociale leven zo actief.

Social media kent niet voor niets het woordje social. De media verbindt ons op sociaal vlak. De essentie voor mij zit hem niet in de term, maar in de combinatie van de werkelijke woorden. Nog nooit heb ik zulke leuke mensen om mij heen gehad en nog nooit had ik zoveel sociaal contact met dierbaren, vrienden en kennissen. Zelfs via dit leuke medium Apeldoorn Direct bereiken we toch weer elkaar.

Ik heb 2012 uitgeroepen als jaar van verbinden. Privé en zakelijk. Met mezelf, maar ook met een platform als Apeldoorn Direct. Om maar eens kracht te geven aan het sociale, aan die verbinding: Misschien moeten we maar eens een social media borrel organiseren in Apeldoorn. Wie is in?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?