Help de bevolking van Oekraïne

Woonwagenbewoners, ook een elite?

Dinsdag 28 augustus 2012

Door StrangeArt

StrangeArt

Waar StrangeArt vandaag een mening over heeft:

Uit een artikel in de Volkskrant (http://bit.ly/PxW9mY) blijkt dat in zo’n veertig gemeenten nauwelijks gehandhaafd wordt op een of meerdere woonwagenkampen. Vaak durven toezichthouders, ambtenaren of hulpverleners niet te komen uit angst voor de felle reacties van sommige bewoners, zo meldde de krant ooit.

Primair roept dit gegeven een verontwaardigde reactie op maar gezien vanuit een bredere context is “het benutten van de ruimte die je krijgt” een maatschappelijk gegeven. De “eigen cultuur” van woonwagenbewoners is niet anders dan de “eigen cultuur” van de elite in Nederland. Even uit mijn geheugen: Prinses Christina die de erfenis van Bernhard in een belastingparadijs onderbrengt, de bestuursvoorzitter van de kleinste universiteit (Wageningen) die het meest verdient van alle universiteiten, een vertrek premie van 4 ton aan een bestuurslid van Gelre Ziekenhuizen, het salaris van de baas van nutsbedrijf NUON (350.000 euro). Over de absurde bonussen bij de banken wil ik het even niet hebben, ook niet over financieel wanbeheer bij Vestia, ook niet over wachtgeld aan disfunctionerende wethouders.

Ach ja, woonwagenbewoners zijn een groep met een eigen cultuur, maar niet anders dan het parallelle universum van de elite die tijdens een crisis een gemeenschapsmoraal predikt, maar zich zelf daar aan onttrekt.

De foto: Bij gebrek aan tomaten

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?