Zegt er in deze tijd nog wel iemand ‘Ja’?

Donderdag 9 april 2020

Door Marieke Nuijten

Je mooiste dag. Je hebt er samen naar uitgekeken, plannen gemaakt en nu is die dag dan ein-de-lijk daar. We gaven je vorige week al tips in dit artikel. Maar kan je er in deze coronaperiode eigenlijk nog wel je mooiste dag van maken? We vroegen het aan Hetty Wennekendonk, BABS voor de Gemeente Apeldoorn.

Een bruiloft is al spannend, geeft COVID-19 geen extra spanning mee aan de dag?

,,Voor mij persoonlijk is het spannend, omdat ik zelf ook niet ziek wil worden. En dan heb ik het niet over het coronavirus zelf hoor, dat ik bang ben op te lopen. Stel je voor dat ik een verkoudheid oploop, dan mag ik al niet meer onder de mensen komen. En wie neemt mijn taken dan op het laatste moment van mij over? Je voelt je toch verantwoordelijk. Voor de bruidsparen zelf en hun gasten geldt natuurlijk hetzelfde. Op dit moment worden de meeste huwelijken verschoven naar een datum later dit jaar. Maar toen het virus nog onschuldig leek te zijn waren die eerste huwelijken in coronatijd best vreemd. En nu nog natuurlijk. Geen handen schudden, maar een elleboogje geven, geen volle trouwzaal. Dat voelde een beetje lacherig en onwennig.”

Op welke manier laat een mooie toespraak zich combineren met het virus als onderdeel?

,,Ik probeer – zodra de deuren van de trouwzaal dicht zijn – het virus buiten te houden. Je hoeft er ook niet perse iets over te zeggen. En als je het wel doet, doe ik het positief door bijvoorbeeld te beginnen met: ‘Er is veel afstand tussen iedereen, maar dat maakt voor de verbondenheid niets uit.’ Verder gaat de toespraak over het bruidspaar.”

Hoeveel stellen heb je sinds het virus en de aangescherpte maatregelen al in de echt mogen verbinden?

,,Toen het virus serieuze vormen begon aan te nemen heb ik vanaf 10 maart, 3 budgethuwelijken (dinsdag om 09.30, 10.00 en 10.30 uur) mogen afsluiten. De regel was toen: alleen geen hand geven. En 4 ‘gewone’ huwelijken. Van die 4 huwelijken hadden er 3 te maken met bijzondere omstandigheden. Bij één bruidspaar was de bruid ernstig ziek, bij de ander de bruidegom en bij het derde bruidspaar was de moeder van de bruid ernstig ziek. Door deze uitzonderlijk trieste situaties was er voor de bruidsparen geen mogelijkheid tot het uitstellen van hun jawoord tot een later moment.”

Wanneer je deze aantallen vergelijkt met voorgaande jaren, wat valt er dan op aan deze aantallen?

,,De maanden januari, februari en maart zijn geen populaire trouwmaanden. In de maanden april en mei daarentegen, zal het verschil veel groter zijn in vergelijking met de jaren ervoor.”

Welke ceremonie van de afgelopen weken is je het meeste bijgebleven?

,,Ik heb de afgelopen weken een paar spoedhuwelijken mogen voltrekken. Daar is eigenlijk alles bijzonder aan. Een terminale bruid die zegt: ‘Ik wil graag vrolijkheid, er zijn geen zakdoekjes nodig’. Zo sterk. Ze zat te genieten tijdens de ceremonie. De ceremonie van vrijdag 3 april zal me nog lang bijblijven. De bruidegom die doorlopend slechte uitslagen krijgt en door corona geen vervolgchemo meer kan krijgen. Hun huwelijk kon door de aangescherpte maatregelen rondom de coronacrisis niet meer plaatsvinden op hun voorkeurslocatie. En ook niet op de door hen gewenste datum. En zo volgde er teleurstelling op teleurstelling. Dat je dan ondanks alle tegenslagen nog zó positief kunt zijn, vind ik bewonderenswaardig. De buren uit de straat waar dit bruidspaar woonde, hadden samen allerlei geweldige acties geregeld. Ze hadden als verrassing de boel versierd en een draaiorgel laten komen. Dit alles samen was zoals hij mij zei: ‘zijn beste medicijn’.”

Hoe zag deze ceremonie eruit?

,,Positief, ontspannen, liefdevol én met humor. Ik probeer tijdens de ceremonie rust te brengen. Achteraf hoor ik vaak dat dit als heel fijn wordt ervaren, zo ook nu het geval was.”

Welke maatregelen nemen jullie in Apeldoorn eigenlijk? Verschillen deze van overige gemeentes?

,,Ik weet niet in hoeverre wij verschillen van andere gemeenten. Ik lees wel veel verschillende verhalen over hoe gemeenten handelen en ook verschillende meningen van collega trouwambtenaren in den lande. Apeldoorn volgt de landelijke richtlijnen. We zijn overigens van maximaal 30 personen naar 20 personen gegaan tijdens de ceremonie. En daar zijn mijn collega’s en ik erg blij mee. Wij waren van mening dat 30 personen in de trouwzaal veel was en er daardoor een onveilige situatie ontstond.

Verder staan alle stoelen in de trouwzaal standaard op 1,5 meter afstand. Voor het bruidspaar en de getuigen is een eigen eenvoudige pen, ik neem mijn eigen pen voor eigen gebruik mee. Uiteraard zijn er voldoende alcohol handgel/doekjes. Een haag vormen op de trap doen we helaas nu ook even niet meer, dat kan niet op 1,5 meter afstand. Gelukkig bestaan er digitale vormen voor communicatie op afstand, zoals Skype. Want op huisbezoek gaan van tevoren is er ook niet meer bij.”

De aangescherpte regels en de beperkte genodigden, hoe vind je dat zelf?

,,Het moet, voor de veiligheid. Wel vind ik het wat kaal en niet erg romantisch dat vind ik persoonlijk erg spijtig voor de bruidsparen, maar helaas kan het nu even niet anders.”

Hoe zijn de reactie(s) van het bruidspaar?

,,Iedereen snapt het en past zich en de dag er op aan.”

Wanneer je zelf plannen zou hebben om te trouwen in deze periode, hoe zou je hier dan zelf mee omgaan?

,,Zelf zou ik de dag naar een later moment verzetten. Maar ja, als je moeder er nu nog is en die wil je er graag bij hebben, dan is dat een moeilijke keuze. Gelukkig geldt dat niet voor mij, hoor.”

Welke tips zou je zelf willen meegeven aan bruidsparen die nog gaan trouwen gedurende de coronatijd?

,,De ceremonie is anders dan anders, maar probeer te genieten van de intieme en warme setting. En over een paar jaar ben je misschien één van de weinigen met anders dan andere foto’s…Misschien is hier een mooie rol voor de ceremoniemeester(s) weggelegd. Deze zou bijvoorbeeld de gasten die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen vragen een videoboodschap op te nemen. Hierin spreken ze dan een wens uit naar het bruidspaar. Of gezamenlijk een digitale toost uitbrengen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!