Help de bevolking van Oekraïne

Zo maar een lid van het Europees Parlement op een vrijdagavond in een achterafzaaltje

Donderdag 7 mei 2015

Door StrangeArt

© Strangeart

Vrijdag 8 mei 2015 om 19.30 uur in wijkcentrum De Stolp, Violierenplein 101 Apeldoorn spreekt Europarlementariër Anne-Marie Mineur (SP) over Europa. Aan de orde komt ondermeer het vrijhandelsverdrag TTIP.

Over TTIP:
De EU en de VS onderhandelen over een ingrijpend vrijhandelsakkoord genaamd TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership). Het doel is om zoveel mogelijk handelsbeperkingen weg te nemen. Dat klinkt leuk, maar er zijn drie gevaren.

  • Het wegnemen van handelsbeperkingen komt neer op het wegnemen van standaarden die juist bedoeld zijn om burgers te beschermen. Allerlei standaarden staan onder druk, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden, duurzaamheid en veiligheid. Als het verdrag wordt aangenomen, bestaat het risico dat lidstaten de vrijheid verliezen om zelf regels op te stellen. Een race to the bottom ligt voor de hand.
  • Het verdrag bevat een hoofdstuk over “investeringsbescherming”. Dat geeft bedrijven de mogelijkheid om landen via een speciale rechtbank aan te klagen als zij menen dat zij belemmerd worden door nationaal beleid. De rechtsstaat wordt gepasseerd, de democratie uitgehold.
  • De totstandkoming van het verdrag verloopt buitengewoon schimmig en ondemocratisch. De Tweede Kamer kan het proces nauwelijks controleren. Het is nog maar de vraag of nationale parlementen überhaupt goedkeuring mogen geven. Als het aan de Europese Commissie ligt, gebeurt dat in ieder geval niet.

Lezer van AD: ik kan mij voorstellen dat u liever op deze vrijdag op een terrasje zit. Maar de gevolgen van TTIP raken ook u en de economie in het algemeen. De onderhandelingen zijn  een schimmig gebeuren waarbij de vraag is of de Tweede Kamer überhaupt invloed kunnen uitoefenen.

Ik vraag expliciet de vertegenwoordigers van de politieke partijen te komen. Laat u voorlichten en wendt uw invloed aan bij uw eigen politieke partij.

Over de foto: die slaat nergens op

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?