Zonder diploma van school

Maandag 25 januari 2016

Door Redactie

Elk jaar krijgt de gemeenteraad een overzicht van de resultaten van het handhaven van de leerplichtwet. Lukt het om spijbelende kinderen en afhakende jeugd uiteindelijk richting een diploma te begeleiden? U begrijpt dat we dat als ChristenUnie heel belangrijk vinden. Leerlingen zonder diploma zijn immers vaker werkloos en vatbaar voor crimineel gedrag. Wij gunnen ze van harte een baan en een leven waarin ze verstandige keuzes kunnen maken.

Het aantal leerlingen dat afhaakt en zodoende zonder diploma van school gaat, is afgelopen jaar voor het eerst in jaren gestegen in plaats van gedaald: meer dan 100 leerlingen erbij. En dat terwijl in de verzuimaanpak en de regionale samenwerking hele goede stappen zijn gemaakt. Uit niets bleek vorig jaar dat dit werd verwacht, integendeel, er werd verwacht dat de dalende trend zich zou voortzetten.

De maatregelen (“interventies”) die in de regio zijn afgesproken om dit tij te keren overtuigden onze fractie niet helemaal; ze klinken erg algemeen en laten niet zien dat men een helder zicht heeft op de echte oorzaken van deze onverwachte stijging. De MBO-raad voorspelde een hogere uitval afgelopen herfst, vanwege de zwaardere eisen aan leerlingen. Als dat ook in onze regio speelt, ziet onze fractie ziet niet direct hoe een betere regionale samenwerking tussen scholen dat kan verhelpen. Een paar fracties deelden deze zorgen. Daarom hebben wij wethouder Johan Kruithof (Onderwijs) gevraagd de gemeenteraad komend jaar eerder informatie te verschaffen als er een aanpassing nodig is in de nodige interventies. Hij zegde dat graag toe.

Hanna Riezebos, gemeenteraadslid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!