Help de bevolking van Oekraïne

Zonnepanelen, een goede zaak, maar…

Maandag 13 augustus 2012

Door StrangeArt

StrangeArt

Voordat er een misverstand ontstaat, ik ben geen tegenstander van zonnepanelen. Maar – zoals alles in mijn leven – wel kritisch. Graag blijf ik een autonoom denker.

Een aantal weetjes die bij de aanschaf ook van belang zijn:
* De (economische) terugverdientijd van een zonnepaneel wordt geschat op 10 jaar.
* Bij deze berekeningen wordt geen rekening gehouden met defecten, vervanger van de omvormer, reinigen en andere “pech” factoren.

  • Een zonnepaneel maken kost ook energie, geschat wordt dat de energieterugverdientijd ongeveer 5 jaar is. Anders geformuleerd: de eerste 5 jaar wordt gebruikt om de “maakenergie” terug te verdienen;
  • Zonnepanelen bevatten geringe hoeveelheden zware metalen, is er in Nederland een goed recyclingsysteem, of gaat het naar Afrika voor demontage?
  • Een Levensduur Cyclus Analyse (LCA), is mij niet bekend. (LCA: Van het productieproces, transport en installatie, het gebruik, de levensduur en ontmanteling worden alle negatieve en positieve milieueffecten berekend. Plastischer uitgedrukt: Van zaadje via karbonaadje en uiteindelijk naar het riool)

Deze LCA is heel belangrijk om te bepalen welke werkelijke duurzaamheid winst er is. Mooie vraag dus aan de mensen die er wel verstand van hebben. Reageer gerust.

Uiteindelijk zou – door voortschrijdend inzicht – in 2025 kunnen blijken dat de negatieve milieu-impact van zonnepanelen veel groter is dan we nu weten.

Waarom zo cynisch? Denk aan het propaganderen van biobrandstoffen, mijn biobenzine zorgt, door de hogere voedselprijzen, in Afrika voor hongersnood.Denk ook aan balansventilatie in woningen, door de vaak slechte installatie en ventilatie ademen de bewoners “zieke” lucht in.

Maar daarover meer in volgende blogs.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?