Zonnepark Klarenbeek officieel geopend

Zondag 26 september 2021

Door Tim Uilen

Tussen een maïsveld en een boerderij staan 2 partytenten en tientallen mensen. Sommigen zijn met de auto gegaan, maar het grootste gedeelte kwam met de fiets. Duurzaamheid staat natuurlijk centraal. Zeker bij de officiële opening van een nieuw zonnepark, dat ging zometeen gebeuren. Vaak is het wel een veel gediscussieerd onderwerp, zeker als een zonnepark op landbouwgrond of natuur neer wordt gezet. Alleen is dit park anders dan anderen. Veel natuur, aandacht voor dieren en het vervangen van omgekapte bomen en planten. Niet alleen duurzaam op-en-top, maar ook waren er veel verschillende partijen betrokken bij de realisatie van Zonnepark Klarenbeek.

Samenwerking

“Heel erg bedankt dat jullie er allemaal zijn”, begon Gertine Wilders van Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn, oftewel deA. “Mensen uit de buurt, degene die aan de campagne hebben geholpen en natuurlijk ook de deelnemers. De deelnemers zijn erg belangrijk, zij zijn namelijk voor 50 procent eigenaar van dit zonnepark.” Dat maakte dit project best uniek. Mensen konden namelijk voor 250 euro ZonDelen kopen, een investering in duurzame energie en het Zonnepark. Met een looptijd van 15 jaar en een rendement van 3,5 procent was dit voor velen een aantrekkelijke optie.

De eigenaren van de andere helft zijn deA en EnergieRijk Voorst, ERV, die vanwege de grootte van het project samen zijn gaan werken. De samenwerking, met daarbij ook de inspraak van omwonenden, was belangrijk volgens Gertine. “Dit park is een constructieve samenwerking van heel veel partijen en personen die zich in willen zetten voor een stukje duurzaamheid. Dat is denk ik de rode draad van dit verhaal.” De ruim 40.000 zonnepanelen, die jaarlijks genoeg stroom leveren voor 6.600 huishoudens, hadden er zonder de samenwerking niet op deze manier gestaan.

Natuur

De samenwerking zit dus goed en de zonnepanelen kunnen geplaatst worden, maar hoe dan precies? Het park moet bij Klarenbeek passen, maar ook de natuur niet te veel verstoren. Om dit uit te vogelen is landschapsarchitect Evelien de Mey erbij gehaald. Annemarie Wagter van Prowind, de ontwikkelaar van het park, vertelt enthousiast over de bijdrage van Evelien. “Zij is erbij gehaald en nu is er een prachtig park uitgekomen”, zegt Annemarie. “145 bomen, 23.500 vierkante meter aan bosschage, 5 paddenpoelen, een maïsveld voor de das zodat hij extra eten heeft, verhoging in landschap zodat dieren kunnen schuilen en ruimte onder de hekken zodat kleine dieren er onder kunnen lopen. Een park dat dus past bij Klarenbeek en niet een heel groot industrieel zonnepark.”

Een vergelijkbaar zonnepark wordt ook aan de Brinkenweg verwacht, verkoop voor ZonDelen is al gestart. De gemeente Apeldoorn en deA zijn voor 50 procent eigenaar van het park, dus vergelijkbaar met Zonnepark Klarenbeek, terwijl de andere helft zal bestaan uit deelnemers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!