055: Medea Huisman en Emiel Bruggeman

7 april 2012 - 16 juni 2021, van 00:00 tot 23:59, CODA, de Verdieping

Door Nataliefde

CODA Museum

CODA biedt met de tentoonstellingenreeks 055: Apeldoornse kunstenaars een podium om hun werken te exposeren. Deze editie toont het werk van fotograaf Medea Huisman en beeldend kunstenaar Emiel Bruggeman. Hoewel zeer uiteenlopend in uitvoering en discipline zijn beide gefascineerd door de mystieke kant van het leven.

De foto’s van Medea Huisman (1984) zijn intiem en indringend. Zij neemt de wereld waar door haar cameralens maar de beelden tonen dat zij ook emotioneel betrokken raakt bij haar onderwerpen. Doordat Medea Huisman een bijzondere intimiteit vastlegt, ondergaat de beschouwer vaak hetzelfde. Kijk bijvoorbeeld naar de foto van het kind met hond in een auto; een kleine ruimte met een mooi uitzicht schijnbaar achteloos gefotografeerd. Bijzonder is ook het beeld van een overleden kind dat Huisman gefotografeerd heeft nadat het zo mooi mogelijk opgebaard was. Huisman zoekt een haast niet te benoemen sfeer op. Stofuitdrukking en detail spelen in haar werk een grote rol.

Emiel Bruggeman (1956) probeert emotie over te brengen door werken te creëren met een vitale levenshouding. Paradoxaal genoeg vormen schedels en dode dieren vaak de hoofdbestanddelen van zijn werk. Door het vroege overlijden van zijn vader beseft hij al jong wat de dood voor invloed op het leven kan hebben. Hij houdt zich bewust bezig met sterfelijkheid maar voortdurend vanuit de gedachte dat hij het leven wil vieren. Die levenshouding is terug te zien in het werk van Bruggeman. Hij maakt afwisselend schilderijen, beelden van brons en beelden die zijn samengesteld uit ‘toevallig’ gevonden voorwerpen. Hij is naar eigen zeggen zeer spiritueel georiënteerd en heeft veel voeling met de Aboriginals en hun strijdermentaliteit, grottekeningen en aardekleuren.
De werken van Medea Huisman en Emiel Bruggeman zijn samengebracht in CODA op de Verdieping, het verbindingsstuk tussen bibliotheek en museum.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?