055: Rob Weddepohl – Overzicht van een schildersleven

20 oktober 2013 - 2 februari 2014, van 00:00 tot 23:59, CODA Apeldoorn

Door Agenda

CODA Apeldoorn

De landschappen van beeldend kunstenaar Rob Weddepohl zijn vaak opgebouwd uit meer dan 20 lagen verf waardoor de kleuren oneindig veel diepte en glans krijgen. Op uitnodiging van CODA directeur Carin Reinders exposeert Rob Weddepohl van 20 oktober 2013 tot en met 2 februari 2014 in CODA Museum.
De tentoonstelling Rob Weddepohl – Overzicht van een schildersleven maakt onderdeel uit van de tentoonstellingsreeks 055 waarmee CODA Apeldoornse kunstenaars een podium biedt om hun werk te exposeren. Rob Weddepohl vroeg beeldhouwer Ingrid Verheul een aantal beelden in te exposeren.
Haar werk is geïntegreerd in de tentoonstelling. Rob Weddepohl (Warnsveld, 1934) is een gepassioneerd schilder. Hij maakt, zeker wanneer het grote doeken betreft, vaak meerdere werken tegelijkertijd.
In tegenstelling tot veel collega’s heeft hij in de loop der jaren de omslag gemaakt van abstract naar figuratief.
Hij is een schepper met verf, kleur en licht en weet de beschouwer op bijzondere wijze te raken. Zijn werk houdt zich, naar eigen zeggen, in eerste instantie niet bezig met waarnemingskwesties maar met belevingsprocessen. Ondanks dat Rob Weddepohl als kind al overal op tekende, was de keuze voor het kunstenaarsbestaan niet voor de hand liggend. Na het gymnasium en een opleiding Bedrijfskunde aan Nijenrode werd hij namelijk geacht te komen werken in het familiebedrijf; een kurkfabriek aan het kanaal in Beekbergen. En dat deed hij van 1965 tot 1982 ook. Een verblijf in Spanje stelde hem echter in de gelegenheid schilderlessen te volgen aan de kunstacademie van Sevilla wat het vuur aanwakkerde.
Na zijn terugkeer in Nederland was hij van 1965 tot 1970 lid van de Apeldoornse kunstenaarsvereniging
‘De Bent’. Hij exposeerde regelmatig in binnen- en buitenland en kreeg bekendheid met zijn geschilderde kunststof reliëfs. Toen hij voor zijn werk naar Australië reisde, overwon de lokroep van de kunsten definitief.
De fantastische kleuren van het Australische landschap maakte dat hij uiteindelijk koos voor het kunstenaarsbestaan. Zijn start was echter niet eenvoudig. Toen hij zich aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw wilde vestigen in Australië waren de grenzen voor een emigratievergunning feitelijk gesloten. Maar hij had zijn keuze gemaakt. Aanvankelijk werkte hij puur abstract waarbij aspecten uit zijn bouwtechnische opleiding in het vroege werk te bespeuren is. Het landschap werd in Australië steeds meer een thema. Resultaat zijn de New Found Landscapes; gecomponeerde landschappen die opgebouwd zijn uit fragmenten van reizen en herinneringen. Na een aantal jaren in Australië en even in Doesburg woont en werkt Rob Weddepohl sinds 1992 weer in Apeldoorn. Rob Weddepohl vormde van 1990 tot en met 1995 samen met kunstenaars als Henk Erkelens, Enric Adsera Riba, Herman van der Hoff, Otto Hetterscheid, Wim Biewenga, Loes Kurpershoek en Robert Terwindt de Auton groep. De onderlinge verschillen bleken echter te groot om een lange verbinding aan te gaan en Rob Weddepohl besloot na enige tijd zijn eigen weg te gaan.
In Apeldoorn stond hij aan de wieg van de stichting Open Ateliers. Volgend jaar wordt hij 80. Aan stoppen denkt hij echter nog steeds niet. Sterker nog, hij kan en wil het schilderen niet laten. Rob Weddepohl vroeg de in Apeldoorn wonende en werkende beeldhouwer Ingrid Verheul in zijn tentoonstelling een aantal beelden te exposeren. CODA directeur Carin Reinders maakte daartoe een selectie. Gevoel en menselijke emoties spelen in het werk van Ingrid Verheul een belangrijke rol: “Als ik werk, zou ik het liefst mijn verstand in de kast zetten. En de buitenwereld wil ik ook buitensluiten. Ik laat mij leiden door mijn gevoel. Dan komen de figuren vanzelf vrij uit de materie naar voor.” Ingrid Verheul werkte aanvankelijk in de ronde vorm van het portret. Later koos zij voor de plattere vorm van de torso en keramische platen, die soms meer schilderij dan beeld zijn.
De torso’s van Verheul doen klassiek aan, de beschilderde platen doen denken aan fresco’s.
De kleur en de tekening van het oppervlak zijn steeds belangrijker geworden. Het werk van Ingrid Verheul is te zien van 20 oktober 2013 tot en met 2 februari 2014 in de tentoonstelling van Rob Weddepohl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?