Historisch Café in het teken van archeologie en landschap in de gemeente Apeldoorn

5 februari 2016, van 17:00 tot 19:00, CODA Café, Vosselmanstraat 299

Door Agenda

vrijdag 5 februari van 17.00 tot 19.00 uur | CODA Café, Vosselmanstraat 299 Apeldoorn | gratis toegang

Het eerste Historisch Café van dit jaar staat in het teken van archeologie en landschap in de gemeente Apeldoorn. Het archeologisch jaaroverzicht is beschikbaar en er worden inspirerende verhalen verteld. Dit Café start met de overdracht van twee replica’s van halssieraden aan Carin Reinders (directeur-bestuurder CODA) en Nathan Stukker (wethouder gemeente Apeldoorn). Het zijn replica’s van de twee bronzen halsringen uit Uddel die tot eind vorig jaar tijdelijk in CODA Museum te zien waren en die nu weer terug zijn in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Programma

Het Historisch Café start met de overdracht van de replica’s van de bronzen halsringen die op oorspronkelijke wijze nagemaakt zijn door Reinhard Rubenkamp, de smid. Deze replica’s worden overgedragen aan CODA en de gemeente Apeldoorn waardoor het verhaal van deze vondst voor Apeldoorn behouden blijft. Daarnaast kunnen deze replica’s ook voor educatieve doeleinden gebruikt worden. Aansluitend verzorgt  Janneke Zuyderwyk (archeoloog gemeente Apeldoorn) een lezing over het blog dat ze bijgehouden heeft waarin ze onder andere de achtergrond van deze prehistorische halsringen schetst en meer vertelt over de totstandkoming van de replica’s. Het blog is te lezen op de website van CODA (www.coda-apeldoorn.nl/museum/archief/2015/prehistorische-halssieraden).

De tweede lezing wordt verzorgd door Martijn Boosten, Senior adviseur Bosbeheer & Bosaanleg bij Stichting Probos . Hij vertelt meer over het verborgen verleden van Het Spelderholt in Beekbergen. Een grote groep vrijwilligers heeft op verzoek van Geldersch Landschap & Kastelen in 2014 en 2015 een historisch en archeologisch onderzoek uitgevoerd op het landgoed en in de directe omgeving. Diverse bronnen werden verzameld en er volgden vele veldinventarisaties. Het resultaat is een uitgebreid manuscript over het (on)zichtbare erfgoed in het gebied zoals onder andere de gerechtsplaats Het Herenhul, de bewoners, de vele landschapselementen, de ontwikkeling en het gebruik van het landgoed.

In de pauze en na afloop kunnen de replica’s van de bronzen halsringen van dichtbij bekeken worden en kunnen geïnteresseerden het archeologisch jaaroverzicht meenemen. Carin Reinders verzorgt deze avond weer haar column en pianist Lex Zonneveld zorgt voor een muzikale omlijsting.

Het Historisch Café wordt vrijdag 5 februari van 17.00 tot 19.00 uur gehouden in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis; u bent van harte welkom!

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt dit jaar ook nog gehouden op 1 april, 2 september en 4 november.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?