Reünie van Swingcafé De Swing

20 februari 2016, van 22:00 tot 04:00, Gigant Apeldoorn

Door Agenda

http://www.gigant.nl/programma/swing-reunie/3986/

Het is zo’n 30 jaar geleden dat in Apeldoorn ‘Swingcafé De Swing’ zijn deuren opende. Voor het uitgaanspubliek was het dé plek waar je tot eind jaren ’90 kon dansen op uiteenlopende alternatieve dansmuziek. Deze tijden gaan herleven bij de komende Swing Reünie 2016, zaterdag 20 februari in de popzaal van Gigant! Ook dit jaar gaan de oud Swing DJ’s er weer een gedenkwaardige avond van maken, waarbij de beste klassiekers langskomen en garant staan voor een avond ouderwets Swing-genot. Het feest start om 22:00 en duurt tot 04:00. Toegang kost €5,00, dit is inclusief garderobe en welkomstdrankje. Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa van Gigant en via www.gigant.nl.

De Swing was geliefd onder alle delen van de Apeldoornse uitgaansbevolking, maar vooral onder dat deel dat zich niet thuis voelde in de andere gelegenheden aan het Caterplein. In de Swing ging het niet om zien of gezien worden, en opvallen was iets anders dan uit de toon vallen. Waar eenvoud de charme was en ‘vrijheid, blijheid’ de slogan, heerste er een ongedwongen, ‘leven en laten leven’ cultuur. Dit had zijn doorslag in de uiteenlopende bezoekers. Van punkers tot ‘kakkers’ en van alto’s tot zakenmannen, alle lagen van de bevolking, en iedereen kon en mocht zichzelf zijn.

Eigenaar Willem Roeterdink zorgde voor een gastvrije sfeer in het pand aan de Hoofdstraat waar voorheen La Bordelaise zat. De Swing was ruim van opzet, en had een kop-hals-romp indeling. De kop was de kroeg, de hals een garderobe, en de romp deed dienst als danszaal. In de kroeg kon je borrelen aan de bar of een potje biljarten, maar de magie speelde zich voornamelijk af in de danszaal. Hier kletste de één de hele avond, zittend op de bouwsteigers die zich aan de kant van de dansvloer bevonden, terwijl de ander zwevend over de dansvloer, langs een groep ‘stuiver zoekende dansers’ verdwaalde in de klanken van de alternatieve muziek.

Geen flitsende lampen of een fantastische lasershow. Een paar hangende lampen en een vage diaprojectie op de muur, en soms een filmvertoning met cartoons. Geen visueel spektakel, maar toch had deze eenvoud een enorme aantrekkingskracht.

De muziek was altijd een ratjetoe van diverse muziekstijlen waaronder indie, new wave, rock, reggae, ska, punk en electro, maar De Swing stond ook bekend als plek waar de DJ’s opkomende en nieuwe muziekstromingen als eerste draaiden, zoals midden jaren ‘90 de grunge, britpop, en de dance in al zijn diversiteit. In de Swing kon je ontdekken, werd je muzikaal ‘opgevoed’, hier ontstonden hits.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?