50ste editie Historisch Café in teken Macht en Pracht

6 september 2013, van 17:00 tot 19:00, Coda cafe, Voseelmlanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

http://www.coda-apeldoorn.nl/activiteiten/erfgoed-apeldoorn/historisch-cafe/

 


Macht en Pracht, het thema van de Open Monumentendagen 2013, centraal in de 50ste editie van het Historisch Café op vrijdag 6 september. Richard Scholte, een telg uit de Van Reekum dynastie, vertelt meer over Industriële Macht en architect Huub Thomas toont de Macht en Pracht in de Apeldoornse architectuur. Een nieuw vast onderdeel van het Historisch Café is de column door Carin Reinders, directeur/bestuurder van CODA.
Het Historisch Café wordt gehouden van 17 tot 19 uur in CODA Café, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.  De eerste editie van het Historisch Cafe werd in 2001, ook op vrijdag 6 september, geopend door Burgemeester G.J. de Graaf en stond eveneens in het teken van de Open Monumentendagen, toen met het thema Huis en Haard.  Programma Richard Scholte’s verhaal gaat over de geschiedenis en betekenis voor de Apeldoornse bevolking van de industriële panden die zijn gebouwd door zijn voorvaderen met de naam Van Reekum. In het  bijzonder over de prestaties van zijn grootvader, de in 1955 helaas veel te jong overleden Gerard van Reekum, een ondernemer in hart en nieren, o.a. oprichter van de Remeha Fabrieken. Ook de bouwlust en de betekenis voor Apeldoorn van enkele illustere oudooms zullen in zijn verhaal aan de orde komen. Nieuw in de programmering is een terugkerende column door Carin Reinders, directeur/bestuurder van CODA en zoals een column betaamt is deze actueel en prikkelend! Architect Huub Thomas kan als geen ander vertellen over macht en pracht in de architectuur in Apeldoorn. De Duif, Van der Mey, Van Zeben, Beermann, Van Werven, Witteveen, Noteboom…. Klinkende namen van winkels die de economische macht van Apeldoorn weerspiegelden in de pracht van hun panden. Als gevolg van de enorme groei van Apeldoorn – alleen al tussen 1870 en 1900 verdubbelde het inwonertal – voltrok zich een ingrijpende transformatie van een dorpskern naar een stedelijk winkelhart met fraaie staaltjes van architectuur. Panden die door de naoorlogse sloopwoede en moderniseringsdrift in veel gevallen alleen nog maar in herinnering voortleven. Althans, daar lijkt het op. Een tweede blik leert echter dat een flink aantal historische panden in essentie nog aanwezig is. Wanneer wij een poging doen, door de latere gevelaanpassingen heen, de oorspronkelijke gedaante van deze winkelpanden te ontdekken, blijkt de binnenstad een ongekende potentie te hebben. Een eerste inventarisatie van de SAM toont aan dat Apeldoorn over het nodige basismateriaal beschikt, maar nog onvoldoende inzet in zijn streven naar een fijne binnenstad met een goed verblijfsklimaat. Tijd om die pracht te herstellen! Als altijd zorgt pianist Lex Sonneveld voor een muzikale omlijsting van het café.
Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt gehouden in het CODA Café. In 2013 is er verder nog een Historische Café op 1 november. U bent van harte welkom!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?