Boomfeestdag 2014: Apeldoorn kiest voor groene energie

12 maart 2014

Door Agenda

Boomfeestdag

Op woensdag 12 maart a.s. viert Apeldoorn de Boomfeestdag met de aanplant van een Energiebos in Zuidbroek. Scholieren van basisschool de Diamant en leden van Duurzame Energie Apeldoorn planten onder leiding van leerlingen Bos- en Natuurbeheer van Helicon Opleidingen en IVN Apeldoorn ruim 1000 bomen en struiken die later energie gaan leveren.

Gemeente Apeldoorn en Duurzame Energie Apeldoorn (DeA) hebben samen een subsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken voor de aanplant hiervan. Tijdens de Boomfeestdag plant DeA voor iedere klant een boom aan, 540 bomen in totaal. De takken worden om de drie tot zes jaar geoogst en versnipperd. Door verbranding in een grote lokale houtkachel levert deze biomassa zo lokale energie, bijvoorbeeld aan het warmtenet voor de woningen in Zuidbroek.

De aanplant in Zuidbroek is een eerste pilot om te bepalen welke soorten het beste gedijen en de meeste energie opleveren. Ook het aangrenzende Weteringse Broek aan de andere kant van de snelweg biedt ruimte voor de aanleg van energiebosjes. Op dit moment kijkt DeA samen met de Agrarische natuurvereniging Veluwe IJsselzoom naar de wijze waarop energiebosjes beheerd en geoogst kunnen worden. Om het gebied ook voor recreatie aantrekkelijk te maken, komen er wandelpaden in de energiebosjes. Op deze manier krijgt het landschap een grotere economische betekenis waar ook bewoners en ondernemers van kunnen profiteren.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?